За поредна година България е част от Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатит. Целта й е да насърчи повече хора да се изследват безплатно и анонимно за двете „тихи” инфекции, в дните между 17 и 23 май. Различни инициативи и организации подкрепят идеята и предлагат тестовете в цялата страна.


Само този уикенд 111 софиянци и 98 благоевградчани се изследваха безплатно и анонимно за ХИВ и хепатит В и С в рамките на скринингови акции, организирани от CheckPoint София. В столицата 2 мъже, на 29 и 32 г., а в Благоевград – мъж на 30 и жена на 28 години, са с положителни резултати за хепатит С. Не са открити носители на ХИВ, съобащавт още организаторите на акцията. На пациентите с положителни резултати за хепатит е предложена емоционална подкрепа и придружаване в здравната система от сдружение Хепактив.


Инициативата продължава под надслов „Здравето няма възраст” и насърчава всеки да се изследва за ХИВ и хепатит без значение на пола, сексуалната ориентация и възрастта. Факт е, че хората над 50 години са с повишен риск да са инфектирани с хепатит С без да знаят това, а гей мъжете са по-уязвими към инфектиране с ХИВ. Затова в акциите се използват бързи тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Няма ограничения за прием на храна и напитки преди изследването. Резултатите са готови след 15 минути.Тази седмица безплатни и анонимни тестове се организират: 20 и 21 май – 12 - 19 ч., ул. „Цар Самуил 111“, 22 май – тестване по време на изнесена акция в Софийски университет от 10 до 15 часа и тестване на ул. Цар Самуил 111, 23 май – тестване по време на изнесена акция в Университетска болница „Лозенец” (Правителствена болница) от 10 до 15 часа и тестване на ул. Цар Самуил 111.


Министерство на здравеопазването отбелязва Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ със специална инициатива, които ще минават под мотото „Засилване на борбата за здраве и права“. Кампанията, известна още като Candlelight Memorial, е съвкупност от инициативи за насърчаване на здравно-сексуалното образование и диалог вътре в уязвимите общности и за ускоряване на действията в посока към ефективни политики в областта на ХИВ-превенцията и грижата за хората, живеещи с вируса.


Информационни акции и тестове са организирани в регионални здравни инспекции, общини, неправителствени организации и учебни заведения.


По данни на министерството през първите три месеца на 2019 г. над 86 924 лица са узнали своя ХИВ-статус. От началото на тази година до 16 май 2019 г. са открити нови 101 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са 3 127 лица. Съотношението на инфектираните мъже и жени от общия брой регистрирани лица за тази година е приблизително 5:1 (мъже/жени). Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път (45 % при хомосексуален контакт) и 11%  – при инжекционна употреба на наркотици.