Безплатни функционални изследвания извършват днес медиците от  Клиниката по пневмология и фтизиатрия на Военно медицинска академия по повод Световния ден за борба с ХОББ - хроничната обструктивна белодробна болест).


Желаещите да се консултират със специалистите на Клиниката могат да го направят днес между 13.00 и 15.00 ч., в Поликлиниката на ВМА, кабинет №6, без да е необходимо предварително записване и направление от личния лекар.


ХОББ е една от най-разпространените хронични болести в световен мащаб и от нея към момента страдат около 400 милиона души, напомнят ни от болницата. Заболяването обикновено се проявява след 40-годишна възраст. Свързана е с излагане на рискови фактори като инхалиране на вредни частици и газове, в това число тютюнопушенето, пушек от биогорива и професионални вредности. При някои се наблюдават и вродени предразполагащи фактори.


Основни симптоми на хроничната обструктивна белодробна болест са кашлицата, отделянето на храчки, ограничаване на физическата издръжливост и недостиг на въздух в напредналите ѝ фази.


За поставяне на диагноза се провежда функционално изследване на дишането – спирометрия, а лечението и проследяването на пациентите се осъществяват от специалисти по белодробни болести в сътрудничество с общопрактикуващите лекари.

 

Клиниката по пневмология и фтизиатрия на ВМА се отличава със съвременна диагностика и лечение на белодробните заболявания.