Пет града в страната ще посрещнат лекарите от Национална програма „Детско здраве - Пирогов“ до края на 2018 г. Децата от Сандански, Бургас, Кюстендил, Велико Търново и Разград ще могат да се възползват от високоспециализирани профилактични прегледи с водещи лекари от специалностите УНГ, хирург, ортопед-травматолог, уролог, очен, неврохирург. От тази есен към екипа на програмата има и кардиолог.

 

Първата дестинация, в която гостуват специалистите от „Детско здраве - Пирогов“ тази есен е Сандански. Лекарите ще преглеждат в югозападния град във втората събота от месец октовмри - 13.10.2018 г. Следващият град е Бургас - прегледите ще бъдат в последната събота от месеца - 27.10.2018 г. През ноември специлистите ще посетят и прегледат децата отново във втората и последната събота на месеца в Кюстендил на 10 ноември и във Велико Търново на 24  ноември. През декември инициативата ще продължи и в Разград на 8 декември.


 

Прегледите ще се осъществяват след предварително записване. Задължително е да се носи допълнителна медицинска документация, ако пациентът разполага с такава. Записванията за високоспециализираните прегледи ще се извършват на специално посочени телефони в конкретните населени места, които местната управа ще подаде към регионалните медии. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Вече 5 години водещи детски специалисти от университетската спешна болница "Пирогов" извършват профилактини прегледи на деца. До този момент са прегледани няколко хиляди деца от различни области в България, а основните цели, които си поставя кампания са  профилактика и ранна диагностика на хроничните заболявания на горните дихателни пътища и ушите, профилактика и ранна диагностика на гръбначните изкривявания, деформации на ходилата и др. и други заболявания на опорно-двигателния апарат.

 

В процеса на кампанията, спациалистите от „Пирогов“ организират и провеждат лекции и семинари с общопрактикуващите лекари и специалисти от градовете, в които се провеждат профилактичните прегледи. Медиците ще поемат и раннодиагностицираните случаи, които изискват висококвалифицирана помощ и диагностика, както и проследяването им.

 

В дългосрочен план Национална програма „Детско здраве-Пирогов“ има за цел създаването на регионални центрове, които да осъществяват комуникациите между лечебните заведения, провеждащи прегледите. И обратна връзка между специалистите, които участват в тях и общопрактикуващите лекари.