Националната лятна АНТИСПИН кампания, която ще продължи до 31 август 2022 г., е активна. Тя се провежда във връзка с изпълнението на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции 2021-2025 г.“

 

Кампанията обхваща цялата страна, като осигурява различни безплатни изследвания и образователни инициативи за полово предавани инфекции.


 

Основната цел е да се повиши информираността на младите хора и уязвимите общности относно начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално предавани инфекции. 

 

В АНТИСПИН кампанията се включат 28-те Регионални здравни инспекции (РЗИ) в страната, доброволците на Българския младежки червен кръст (БЧК), неправителствени организации, общини и др.

 

Всички Регионални здравни инспекции у нас публикуват информация за кампанията на интернет страниците си. 

 

София

Столичната РЗИ организира обучения и презентации и предоставя здравноинформационни материали сред рискови групи в столичните квартали "Филиповци", "Факултета", "Христо Ботев", както и в социалния и младежкия център "Св. Константин" към фондация „Конкордия“.

 

Кабинетът за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН на Столична РЗИ работи всеки работен ден от 09.00 до 14.00 часа.

 

Софийска област 

В град Костинброд ще се проведе здравноинформационна кампания в Центъра за обществена подкрепа. Предвиден е и обучителен курс с персонала на социалното заведение относно начините за предпазване от заразяване с вируса на имунния дефицит.

 

В сътрудничество с доброволци от младежката секция на БЧК в Ботевград ще се организира АНТИСПИН кампания, насочена към младежи. Мероприятието ще включва викторина на тема „Какво знаем и не знаем за СПИН?“, презентация на тема „Начини за предпазване от сексуално предавани инфекции“ и интерактивна игра „Видове сексуалност и рискове от заразяване с ХИВ/СПИН“.

 

В Ихтиман ще се проведе разяснителна кампания с лица от ромската общност за превенция на заразяването с ХИВ/СПИН и СПИ.

 

В седмицата 22-26 август РЗИ ще проведе безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ и СПИ на желаещи лица от Ихтиман в партньорство със здравни специалисти от МЦ-1 и общинското ръководство.

 

Перник 

РЗИ–Перник ще извършва бързи имунохроматографски тестове за доказване на ХИВ всеки работен ден от 09.30 до 11.30 в лабораторията си. 

 

Благоевград 

На 17 август от 12.00 ч. до 14.00 ч. екипите на РЗИ ще са на Плаж “РИО 2” в кв. Баларбаши. На 19 август от 11.00 ч. до 13.00 ч. в хотел на ул. "Десилица" 1 в град Добринище. 

 

На 24 август от 11.00 ч. до 14.00 ч. безплатно тестване ще се провежда на Плаж “Симитли”, на 25 август от 11.00 ч. до 13.00 ч. в "Орбита" в Благоевград. На 26 август от 13.00 ч. до 15.00 ч. в хотел на бул. „Пейо К. Яворов“ 2 в Благоевград. 

 

Бургас 

По време на кампанията в лабораторията на PЗИ-Бургас и в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН ще се предлагат три вида бързи имунохроматографски тестове за доказване на антитела срещу ХИВ, повърхностен антиген на хепатит В и антитела срещу Хепатит С. 

 

Всички желаещи да се тестват могат да посетят кабинета в сградата на РЗИ-Бургас всеки работен ден от 8.30 ч. до 16.00 ч. на ул. "Александровска" № 120, каб. 102. 

 

В рамките на кампанията и през целия летен сезон ще бъдат разда здравноинформационни материали, с посочени координати (телефон и адрес) по морските курорти на област Бургас. 

 

Варна 

Безплатно, доброволно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН и СПИ ще е възможно в сградата на РЗИ-Варна в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН на ет. 5, ст. 501, с работно време от понеделник до петък от 09.00 до 16.00 ч., с обедна почивка от 12.00 до 12.30 ч. 

 

Велико Търново 

В периода на АНТИСПИН кампанията РЗИ-Велико Търново планира интерактивни игри с млади хора, плажуващи на открити басейни на територията на област Велико Търново, по темите „СПИН” и „Рисково сексуално поведение”. Ще се разпространяват презервативи и информационни материали.

 

Работното време на Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН в РЗИ-Велико Търново е от понеделник до петък от 9.00 до 12.30 ч. и от 13.00 до 15.30 ч. 

 

Видин 

В рамките на кампанията РЗИ-Видин планира обучение на здравните медиатори на територията на област Видин на тема ХИВ/СПИН. 

 

Враца 

Изследванията за СПИН ще се провеждат в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН, всеки работен ден в сградата на РЗИ във Враца на ул. „Черни Дрин“ № 2 от 09.00 до 16.00 ч.

 

Представители на кабинета ще предоставят здравнообразователни материали на гражданите на тема „Какво знаем и какво не знаем за СПИН“. 

 

На 24 август от 09.00 до 11.00 ч. те ще са на басейн на бул. „Рожен“ 25Е, 1220 НПЗ Военна рампа. На 26 август от 10.00 до 11.00 ч. на басейн в село Зверино, община Мездра, на 30 август от 09.00 до 11.00 ч. на Басейн „Хъшове“. 

 

Ще се проведе информационна среща със здравните медиатори от област Враца на тема ХИВ/СПИН. Ще бъдат предоставени здравнообразователни материали на млади хора, ползващи услугите на “Младежки дом–Враца”, на тема „Какво знаем и какво не знаем за СПИН“. 

 

Габрово 

Всеки желаещ може да се изследва бързо, анонимно и безплатно всеки делничен ден от 8.30 до 12.00 ч. в Микробиологичната лаборатория на РЗИ-Габрово на ул. „Райчо Каролев” № 2. 

 

Добрич 

РЗИ-Добрич предвижда дейности за млади хора на територията на черноморските общини в област Добрич, с предоставяне на здравнообразователни материали. Ще се проведат и обучения на млади хора от Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания. 

 

Кабинетът за анонимно и безплатно консултиране и изследване към РЗИ-Добрич е достъпен всеки работен ден от 9.00 ч. до 13.00 ч. По време на АНТИСПИН кампанията екип от специалисти на РЗИ ще предоставя доброволно консултиране и изследване на ХИВ с бързи тестове. 

 

Кърджали 

От 9.00 до 15.00 ч. в целия период на кампанията в лаборатория „Медицински изследвания” на РЗИ-Кърджали ще бъдат провеждани “Дни на отворени врати за анонимно и безплатно изследване за ХИВ и СПИН”. 

 

На плувните басейни в област Кърджали ще се разпространяват информационни материали сред посетителите.

 

От старта на кампанията до 19 август в Кърджали и Крумовград ще се провежадт презентации за здравните медиатори от област Кърджали за повишаване информираността на младите хора и хората в риск относно начините на заразяване и предпазване от ХИВ/СПИН. 

 

Кюстендил 

В периода на АНТИСПИН кампанията от понеделник до петък от 9.00 до 15.00 часа в сградата на РЗИ Кюстендил в кв. „Румена войвода“ на ул. „Тинтява“ ще се организира „Ден на отворени врати“, като ще се провежда безплатно и анонимно консултиране и изследване с бързи тестове за ХИВ и СПИ на всички желаещи. 

 

Ловеч 

Безплатните изследвания за ХИВ/СПИН с бързи тестове на желаещите граждани ще се провеждат в микробиологична лаборатория на дирекция НЗБ при РЗИ-Ловеч. 

 

Ще се разпространяват флаери със здравна информация за заболяването и възможностите за безплатни и анонимни изследвания със съдействие и участието на доброволците от подразделението на Българския червен кръст в Ловеч. Мобилен екип на доброволците ще бъде ситуиран в града. 

 

Ще се предоставят флаери и информационни материали на здравните медиатори в общините Ловеч, Луковит, Летница и Угърчин за провеждане на инициативи сред лица, принадлежащи към уязвими етнически общности. 

 

Със съдействието на здравния медиатор в община Ловеч ще се провеждат анонимни и безплатни изследвания за ХИВ в ромска общност в кв. Гозница. 

 

Монтана 

РЗИ-Монтана организира дискусии и обучения по проблемите на ХИВ/СПИН и СПИ и предоставя на здравнообразователни материали сред ромското население в село Медковец и кв. „Изток“ на град Вършец.

 

На 17 август екипите ще са в кметството на с. Медковец, на 24 август в кв. „Изток“ в гр. Вършец, на 30 август пред сградата на Областна администрация в Монтана. 

 

Пазарджик 

През целия период на кампанията от 9.00 ч. до 16.00 ч. всеки желаещ с провеждане на бърз тест може да провери безплатно своя ХИВ статус в лабораторията на РЗИ-Пазарджик. 

 

На 24 август от 15.00 ч. ще има здравни екипи в с. Динката, община Лесичово, област Пазарджик. Предстои презентация пред младежи на възраст от 15 до 24 г. на тема: „ХИВ/СПИН и СПИ – как да се предпазим и какво трябва да знаем“. 

 

На 25 август от 10.00 ч. в ромска махала ще се проведе обучение за младежи на възраст от 15 до 24 г. на тема: „ХИВ/СПИН и СПИ – как да се предпазим и какво трябва да знаем“. 

 

Плевен

В периода на АНТИСПИН кампанията в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН на РЗИ-Плевен на ул. Княз Ал. Батенберг I, № 7, ет. 3, к-т 307 от 9.00 ч. до 12.00 ч. и от 13.00 ч. до 16.00 ч. всеки желаещ може да провери безплатно своя ХИВ статус. 

 

На 18 август екипите ще са в с. Гривица от 13.00 ч. до 15.00 ч., на 23 август на басейн "Папурите" от 13.00 ч. до 15.00 ч., на 24 август във фирма в Индустриалната зона от 09.30 ч. до 11.30 ч., на 30 август пред магазин на ул. Ас. Халачев № 2 от 9.00 ч. до 11.00 ч. 

 

Пловдив 

Кампанията за консултиране и изследване за ХИВ ще се проведе в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН в РЗИ-Пловдив на ул. „Перущица” № 1 в Южното крило на ет. І във всеки работен ден от 09.00 ч. до 16.00 ч.

 

Разград 

Всеки делничен ден от 9.00 до 15.00 часа изследванията ще се провеждат в сградата на РЗИ, отдел "Медицински изследвания". 

 

На 22 август от 10.00 до 12.00 часа в хипермаркет на бул. „Априлско въстание“ 3A отново ще се намират екипи на РЗИ. На 30 август от 11.00 до 13.00 часа те ще са на пешеходната зона в централната част на града.

 

Русе 

Кампанията ще премине под мотото „ХИВ – помним, действаме, продължаваме” в партньорство с Община Русе, медии и други. В периода на кампанията ще бъдат проведени образователни лекции със събеседване и представяне на презентация на тема ,,Хепатит” и „ХИВ/СПИН и СПИ” сред млади хора. 

 

Работното време на Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН към РЗИ - Русе е от понеделник до петък 9.00 - 15.00 часа. Кабинетът се намира на адрес гр. Русе, бул. „Придунавски” № 68. Телефонът за връзка е 0882609376 (ел. поща: kabkisruse@abv.bg; kabkis@rzi-ruse.com).

 

Силистра 

На 17 август ще се разпространяват здравнообразователни материали по темата в Дунавски парк – Силистра. На 18 август от 10.00 часа ще се проведе безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ в Кризисния център за деца и лица, преживели насилие.

 

От 22 до 26 август ще протече „Седмица на отворени врати” в РЗИ-Силистра за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ. На 31 август от 9.00 часа ще се състои и съвместно мероприятие с медицинския медиатор при община Силистра и кметството в с. Йорданово.

 

Сливен 

В периода на АНТИСПИН кампанията всеки работен ден гражданите могат да направят изследване за ХИВ и СПИ и да получат безплатно консултиране във вирусологичната лаборатория на РЗИ-Сливен от 08.30 до 12.00 ч. и от 13.00 до 14.00 ч. 

 

Смолян 

Всеки работен ден в рамките на кампанията от 10.00 до 14.00 часа в Приемния кабинет на здравната инспекция безплатно, доброволно и анонимно ще се провеждат изследвания и консултации за ХИВ/ СПИН, хепатит В и С и сифилис.

 

На 17 и 18 август ще се разпространяват брошури относно риска от ХИВ и специално изготвени листовки за лятната АНТИСПИН кампания в трите основни квартала на областния град на популярни сред младежите места — паркове, градини, кафенета.

 

Стара Загора 

РЗИ-Стара Загора, съвместно с Община Стара Загора, НПО „Свят без граници”, център за лечение на зависимости Стара Загора ще организира по повод лятната АНТИСПИН кампания няколко дейности в област Стара Загора. Предстои да бъдат качени на сайта на РЗИ.

 

В края на месец август изследвания в ромски квартали в села в община Стара Загора. На 3 септември ще се проведат изследвания за ХИВ и обучение на тема „Рисково сексуално поведение“ на Бирфест Стара Загора.

 

Търговище 

 

РЗИ-Търговище планира обучение на доброволци от БМЧК по метода „Връстници обучават връстници“, разпространение на здравнообразователни материали относно начините на заразяване и предпазване от ХИВ/СПИН и други СПИ в област Търговище. 

 

Организират се безплатни и анонимни изследвания с бързи тестове за ХИВ, хепатит В и хепатит С на плувните басейни на територията на област Търговище. 

 

Хасково 

На 17, 18, 19, 29, 30 и 31 август от 09.00 ч. до 13.00 ч. ще се провежда безплатно и анонимно консултиране и изследване за СПИН, хепатит В и С в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН в Хасково на площад Общински № 2.

 

Представители на РЗИ ще са на място и в плувните басейни, където ще разпространяват печатни здравнообразователни материали на посетителите. 

 

Шумен 

Желаещите могат да се изследват в РЗИ-Шумен на площад „Освобождение” № 1, ет. 2, ст. № 11 от 9.00 ч. до 16.00 ч.

 

Здравноинформационна кампания за начините на заразяване и предпазване от ХИВ/СПИН и други СПИ ще премине и сред младите хора в Центъра за настаняване от семеен тип в Шумен и в Комплекс за социални услуги „Детелина“. 

 

Ямбол 

Всички желаещи да си направят безплатен анонимен тест за ХИВ и СПИ могат да го направят в лабораторията на РЗИ-Ямбол сна ул., „Димитър Благоев” № 71, РЗИ - Микробиологична лаборатория.

 

Приемното време е всеки работен ден от 08.30 до 16.00 ч. За периода на кампанията служители на РЗИ-Ямбол, съвместно с младежи от доброволната организация на Български червен кръст ще планират и извършат мероприятия на най-посещаваните от млади хора места и заведения в града.