Имунизацията срещу сезонния грип е важна, защото през предстоящия грипен сезон тези вируси си взаимодействат с вариантите на SARS-CoV-2.

 

За целта, по линия на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, в България вече са доставени 230 хил. ваксини.


 

В момента се извършва паралелно снабдяване с ваксини на лични лекари в цялата страна. До петък, 22 октомври, 2021 г., всички ОПЛ, подали заявки за противогрипни ваксини, ще бъдат снабдени със съответните количества.

 

Рискът от заразяване със сезонен грип е висок при лица със слаба имунна система и при страдащи от хронични заболявания. Същото важи и за хора над 65-годишна възраст, които са особено уязвими. 

 

Освен тежкото протичане на заболяването, при грипна инфекция се увеличава и рискът от вторични усложнения – на белия дроб, сърцето, бъбреците и т.н. 

 

Желаещите, навършили 65 години, могат да получат противогрипна ваксина при своя общопрактикуващ лекар безплатно. Имунизацията срещу сезонния грип е важна, защото през предстоящия грипен сезон тези вируси ще си взаимодействат с вариантите на SARS-CoV-2. 

 

Поради слабото разпространение на грипните вируси през миналата година сега повече хора ще са податливи на заразяване. Спазването на противоепидемичните мерки за ограничаване на коронавирусната инфекция миналата зима ограничи и разпространението на всички вирусни инфекции, предавани по въздушно-капков път, в т.ч. и на сезонния грип. 

 

Сега естествената защита на организма е отслабена и имунната система на повечето хора не е достатъчно подготвена за грипа. Тази година експертите прогнозират, че сезонният грип ще засегне много хора.

 

Простудните заболявания, които се причиняват от вируси (най-вече от RSV – респираторен синцитиален вирус ), вече циркулират в популацията. Те са обичаен предвестник на грипа – около 2 месеца след тяхното разпространение започва циркулацията на сезонния грип.

 

Спазването на противоепидемичните мерки, в т.ч. носенето на предпазна маска, ще допринесе за ограничаване на разпространението както на сезонния грип, така и на Covid-19.

 

Важно е да се уточни, че ваксинацията срещу коронавируса няма общо с тази срещу грипа. Става дума за различни ваксини срещу различни вируси. 

 

Препоръката на Световната здравна организация е двете ваксини да се поставят през интервал от 14 дни.