Открити и безплатни срещи за проблемите на простатата с общопрактикуващи лекари и специалисти-уролози се провеждат в различни региони на страната. Инициативата е част от националната кампания за мъжко здраве „Отиди на преглед“. 

 
Основната цел е насърчаване на мъжете над 50 години да обърнат внимание на симптомите, причинени от увеличаване на простатата, и да посетят личния си лекар или специалист-уролог за компетентна помощ, вместо да прибягват към самолечение. 
 
Кампанията “Отиди на преглед” е свързана със заболяването Доброкачествена хиперплазия на простатата и разясняване на ползата от навременното й диагностициране и лечение, както и рисковете от забавянето им. 
 
Доброкачествената простатна хиперплазия е доброкачествено заболяване на простатната жлеза. То се изразява в увеличаване на простатата, която започва да притиска пикочния канал и се създава неудобството при уриниране. Стесняването на уретрата и остатъчната урина в мехура причиняват оплакванията, съпровождащи заболяването. Състоянието е свързано с често ставане нощем, неудобство при излизане навън, ако се наложи да се ползва тоалетна и др. 
 
Доброкачествената простатна хиперплазия се среща при мъже над 50-, 55-годишна възраст и затова е задължително всеки мъж да се консултира с уролог. Въпреки че според статистиката около 3/4 от мъжете в тази възраст имат уголемяване на простатата, само при малък брой от тях то се проявява с характерните болестни симптоми. Поради тази причина, както и притеснение от темата, много нисък процент от мъжете се интересуват от заболяването и са склонни да посетят личния си лекар или специалист-уролог. Често съвсем неправилно се пристъпва към самостоятелно лечение, което може да облекчи симптомите, но не решава проблема.
 
Кампанията “Отиди на преглед” започна през април 2012 г. и продължава една година със срещи в различни български градове. Нейни инициатори са Българското урологично дружество, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и Българският червен кръст, със съдействието на ГлаксоСмитКлайн. 
 
Подробности за кампанията могат да бъдат получени на националната безплатна телефонна линия 0800 18 187, която е отворена всеки делничен ден от 9.30 до 11.30 ч.