Безплатно специализирано изследване при изразена симптоматика за проблеми с макулата предлага столичната УМБАЛ „Св. Анна“. Очната клиника към лечебното заведение разполага с един от най-съвременните ОСТ – апарати (Оптична кохерентна томография), с който се прави безконтактна диагностика на макулената патология. При наличие на симптоматика, изследването вече ще се прави безплатно.


Офталмолозите на УМБАЛ "Св. Анна" припомнят, че макулата е най-важната част на ретината. Отговаря за централното зрение (зрителната острота) и страда от заболявания като дегенерация на макулата, дупка в макулата, целофанова макулопатия, диабетен макулен оток.


В съвременния свят напрягането на зрителния орган е огромно, особено след нахлуването на компютрите. В резултат на това се увеличава и натоварването на макулата. Заболяванията свързани с нея са най-честата причина за слепота (при хора над 70-годишна възраст) в напредналите държави като САЩ, Англия, Германия.„Днес натоварването върху макулата е все повече и повече. Навремето нашите баби и дядовци не са имали компютри и телевизори и съответно не са натоварвали толкова много очите си. А при бъдещите поколения картината ще е още по-тежка – те сядат пред таблета, телевизора или телефона на 3-годишна възраст. Това означава, че от 3 до 90 години очите са под постоянно натоварване, а те не са пригодени за такъв натиск.


Така започват промени в очите – отпадни продукти от повишената обмяна на веществата, от там се появява функционална бариера, която не позволява добро хранене на ретината и води до оток. Всичко това е резултат на нарушените процеси в организма – процесите са свързани и логични, но лошото е, че профилактика няма...“, споделя в интервю пред Puls.bg началникът на Очната клиника към УМБАЛ „Св. Анна”, София доц. Д-р Борислав Дъбов.


В разговорът, който ще може да проследите в понеделник – 19 август, водещия офталмолог говори за най-честите очни заболявания при децата и възрастните, важните симптоми, които не търпят отлагане, модерните методи за лечение и защо е важно преди 15 септември, заедно с избора на ортопедична раница, родителите да заведат детето и на очен специалист.