Безплатен телефон за хората с хранителни нарушения и техните близки се разкрива у нас. Линията е насочена не е само за засегнати от подобни проблеми, но и за родители, които са особено активни, когато са забелязали тревожни тенденции в здравето на децата си. Инициативата е част от кампанията Loved Bodies на асоциация за хранителни нарушения „Уникал“ и Академия „Емоции и хранене“, съобщава БНР.


По данни на Националния статистически институт (НСИ) около 1 340 000 души в България имат хранителни проблеми. „На практика става дума за сериозни заболявания с тежка симптоматика с медицински, диетологична и психологични последствия“, подчерта председателя на Асоциацията д-р Елисавета Павлова. В списъка на хранителните проблеми, освен широко известните анорексия и булимия, са още и безконтролното преяждане и субклиничните нарушения.


Павлова обясни, че безплатната линия е съществувала от 5-6 години, но е функционирала епизодично със стажанти и доброволци. От асоциацията са отворени към всеки, който има нужда от съвет и насока.


 

Кога децата са в риск от хранително разстройство?
     

  • Средната възраст на хранителните разстройства е спаднала от 13-17 г. на 9-12 г.
  • Департаментът по здравеопазване и социални грижи на САЩ докладва, че 80% от момичетата от 3 до 6 клас показват безпокойство относно това как изглежда тялото им и недоволството с външния си вид. Същевременно, когато момичетата достигнат 8-ми клас, 50% от тях вече са били на диета, което ги излага на риск от хранителни разстройства и затлъстяване. На 13 години 10% са използванли на самостоятелно предизвикано повръщане.
  • 25% от първокласниците в САЩ признават, че са били на диета.
  • Статистиките показват, че децата които пазят диети имат по-голяма склонност да станат възрастни с наднормено тегло.
  • Днес детското затлъстяване е с най-високи нива за всички времена и засяга 5 милиона деца в Америка, като още шест милиона са на прага на затлъстяването. Здравословното хранене е единственото решение.
  • Ранният пубертет и промените в тялото, до които той води (започващи от около 9-годишна възраст) са се превърнали в основен рисков фактор за появата на хранителни разстройства. Нормално е, а всъщност и необходимо момичетата да наддадат 20 процента от теглото си в мазнини по време на пубертета.
  • Броят на мъжете с хранителни разстройства се е удвоил през последното десетилетие.
  • От петгодишна възраст деца на родители, които страдат от хранителни дисфункции демонстрират по-голяма честота на хранителни смущения, плачливост и депресия.
  • Подрастващите с хранителни разстройства са със значително повишен риск за тревожни разстройства, сърдечно-съдови проблеми, хронична умора, хронични болки, депресия, безсъние, инфекциозни заболявания, неврологични симптоми и опити за самоубийство в началото на зрелостта.