Военномедицинска академия стартира безплатни прегледи за рак на гърдата от 1 септември. Болницата ще подкрепи скрининговата програма на Столична община за поредна година. 
 
„Ще ползваме опита от предходните кампании”, коментира проф. Деян Йорданов, началник на Клиника „Гръдна хирургия”. И уточни, че прегледите ще се извършват по предварително утвърден график. 
 
Ракът на млечната жлеза е сред социално значимите заболявания. Той е най-често срещаната форма на рак сред жените по света.
 
Самоизследването на гърдите в домашни условия  е много важно. Това става чрез оглед и опипване. Жените трябва да следят за симетричност, промяна в цвета и структурата на гърдата, има ли секреция от зърното. Напипването на уплътнение или „бучка“ с различна големина е нещо, което да ги накара да посетят лекарския кабинет. Там ще си направят ехография на млечните жлези. Чрез метода могат да се разграничат доброкачествени от злокачествени образувания, както и да се диагностицират различни мастопатии от възпалителен произход. За препоръчване е подобни прегледи да се направят около 30-годишна възраст. 
NEWS_MORE_BOX
 
Мамографията е друг метод на образната диагностика. Използвайки относително ниска доза рентгеново лъчение, се визуализират структурите, изграждащи млечната жлеза. Обикновено се изследват двете млечни жлези в две взаимно перпендикулярни проекции, като по този начин могат да се открият и малки образувания, които не могат да бъдат опипани.
 
Повечето от заболяванията на млечните жлези са лечими, когато се открият навреме. Затова превенцията е много важна. Именно такава е и целта на програмата на Столична община - ранното диагностициране и повишаване ефективността от профилактичните прегледи. Тя е най-успешната програма за масов скрининг в България през последните две десетилетия, показват статистиките.