Безплатен скриниг за хепатит В и С ще се проведе в София. По този начин ''Център за сексуално здраве'' ще отбележи Световния ден за борба с хепатита. Изследванията ще бъдат на 28 юли (12.00 -20.00 часа) и 29 юли (12.00-16.00 часа).
 
Изследванията са безплатни и анонимни. От заинтересованите пациенти се взима капка кръв от пръста, като резултатите излизат за 15 минути. Не е нужно предварително записване на час.
 
''Център за сексуално здраве'' се намира на ул. ''Цар Самуил'' 111 в столицата. В дните след скрининга той ще има нормално работно време, както следва: понеделник и четвъртък от 8:30 до 13:30, а вторник и сряда от 13:00 до 17:00 часа.
 
Хепатит В и С протичат без симптопми и могат да доведат до тежки усложнения, ако не се открият и лекуват навреме. Независимо, че по света вирусният хепатит годишно убива повече души от ХИВ и малария взети заедно, все още не е разпознат като сериозен здравен и социален проблем. В България няма практика тези две изследвания да се назначат от личните лекари, тъй като не са включени в годишния пакет от профилактични изследвания. 95% от хората, живеещи с вирусен хепатит, все още не знаят своята диагноза, посочват от сдружение „ХепАктив“. И уточняват, че лечението и на двете заболявания се поема от Националната здравноосигурителна каса, като „при хепатит В се цели поддтискане на вируса в дългосрочен план, а при хепатит С успеваемостта на новите терапии достига до 100 %“.
NEWS_MORE_BOX
 
 
По случай световния ден, Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ ще проведе серия от скринингови акции в различни заводи в страната. Те ще бъдат под мотото „Отговорен работодател”. В тези предприятия работят много българи, които попадат в групата 40+. А за потенциални носители на вируса на хепатит C се смятат хората, които преди години са претърпели кръвопреливане или медицинска манипулация. Статистиката показва, че преди 1992 г. кръвта и кръвните продукти у нас не са проверявани за наличние на вируса.