С безплатен очен скрининг за откриване на диабетна ретинопатия и макулна дегенерация - „Виж зрението – действа сега“, специалистите от УМБАЛ „Александровска“ ще отбележат Международния ден на зрението – 8 октомври. Консултативният кабинет на Клиниката по очни болести (4 етаж) ще приема пациенти между 7-11 октомври, от 13.30 до 17 ч. Направления по НЗОК не се изискват, но е нужно е предварително записване на тел.: 02/9230 295.


При желание всеки пациент ще бъде допълнително информиран за офталмогенетичните заболявания, диагностичното им изясняване (генетични изследвания и консултация), както и за налични терапии и терапиите в развитие (текущи клинични изпитвания), в които биха могли да се включат. 
Болестите на ретината са водещата причина за загуба на зрение в развития свят. Наследствените дегенерации на ретината са основната причина за прогресивна загуба на зрението в по-младата възрастова група и водят до практическа слепота при пациентите, когато те са на около 40-50-годишна възраст. Консултациите се организират в партньорство със Сдружение „Ретина България“ и Портал на пациента.


От често срещаните болести на ретината, диабетната ретинопатия е водещата причина за загуба на зрение в трудоспособна възраст, а свързаната с възрастта дегенерация на макулата е водещата причина за загуба на зрение при лицата над 65 г.Категорични данни за България липсват, но се предполага, че броят на засегнатите от наследствени болести на ретината лица у нас е между 2.5 – 5 хил. души, а броят на засегнатите от диабетна очна болест и свързана с възрастта дегенерация на макулата е около 450 хил. души.


Някои форми на вродени дегенерации (Щаргард, Сорсби, Бест), пигментен ретинит, синдром на Ушер и др. са сред най-сложните генетични състояния. До неотдавна за тях не съществуваше ефективно лечение. Прогресът на новите терапии, доближаващи пазара, се конфронтира с отсъствието на данни за пациентите, а липсата на данни се явява огромно препятствие както за напредъка на развитието на променящото живота лечение, така и за достъпа на пациента до него в момента, в който това лечение се появи.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.