Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) ще консултират възрастни и деца над 12 години за грип и остри респираторни заболявания. Прегледите ще се проведат на 29 и 30 януари (вторник и сряда), от 09 до 14 ч., в кабинет 108 на Катедра инфекциозни болести към ВМА-София. Необходимо е само да бъде направено предварително записване на тел.: 02 / 92 25 989 и 02 / 92 26 125. Не се изисква направление от личния лекар, допълват от лечебното заведение.


В столицата все още не е обявена грипна епидемия, но заболяваемостта от грип расте с всеки изминал ден. Пред Bulgaria ON AIR началника на Детското отделение в Инфекциозна болница в София доц. д-р Атанас Мангъров потвърди, че натоварването е голямо. „Почти всичко е пълно. Натоварването е на 150% от обичайното. Всеки ден приемаме почти толкова болни колкото изписваме. Пълни сме, но не преливаме твърде много. Най-малкият пациент е на 4-месечна възраст“, обясни доц. Мангъров. Важно да се отбележи е, че нито един от хоспитализираните с грип не се е ваксинирал, отчете лекарят.


Въпреки растящата бройка на болни от сезонен грип в почти цялата страна доц. Мангъров обобщи, че няма нищо необичайно в статистиката. „Всяка година по време на грипната епидемия около стотина души в цялата страна загиват. Тази година по нищо не се отличава от обичайното“, каза специалистът и добави, че усложнения получават хора, които са с други заболявания или са твърде възрастни или малки. Той припомни, че има бързи тестове за грип, но в момента те не са необходими, защото това, което се вихри в страната, е именно грип. Началникът на Детското отделение в Инфекциозна болница в София посъветва хората да се ваксинират навреме, а болните да си останат вкъщи и на максимално щадящ режим.Грипът е остро инфекциозно заболяване, което се проявява с токсикоинфекциозен синдром и остър трахеит. Основните характеристики на грипната инфекция са нейната склонност към епидемично разпространение и висока смъртност, свързана обикновено с различни белодробни усложнения.