В навечерието на новогодишните празници, когато прекарваме повече време със семействата, близките и приятелите си, Министерството на здравеопазването публикува своите препоръки за безопасно отбелязване на празниците -  “за да бъдем здрави и през новата година е важно да спазваме противоепидемичните мерки”, написаха на официалния сайт на Министерството. 

 

Какво препоръчват от Министерството на здравеопазването? 


 

Когато пазарувате за празничните дни, носете маски и избягвайте натоварените часове. Редовно подменяйте своята маска, като в зависимост от това дали тя е за еднократна или многократна употреба – след като я използвате, изхвърлете я или я изперете.

 

Редовно проветрявайте помещенията, в които няма подходяща вентилация. Спазвайте дистанция на обществените места – търговски центрове, магазини, базари, гари, автобусни спирки и т.н. По възможност избягвайте местата, на които се струпват много хора едновременно.

 

Носете своя „зелен сертификат“, защото той ще Ви бъде изискан при посещение в обекти, за които притежанието му е задължително. Не забравяйте да миете и/или дезинфекцирате ръцете си след контакт с повърхности и предмети, до които са имали досег повече хора.

 

Ако усетите макар и слабо неразположение, отложете срещите с други хора. При оплаквания и симптоми, характерни за Covid-19, се самоизолирайте и се консултирайте с Вашия лекар. Той ще прецени дали и кога е необходимо да се изследвате за коронавирусната инфекция.

 

Ако планирате пътуване, предварително се запознайте с изискванията, свързани с Covid-19, на държавата или мястото за настаняване. В празничните дни не се събирайте на големи групи поради вероятността сред присъстващите да има носители на Covid-19, които все още нямат симптоми. Бъдете особено внимателни при посещенията на възрастни близки и роднини.

 

“Ваксинацията срещу Covid-19 предпазва Вас и Вашите близки от тежко протичане на заболяването и евентуална хоспитализация. Планирайте своята ваксинация и не отлагайте прекалено дълго.

 

Нашето ежедневно поведение е важен аспект на борбата с вируса. В този смисъл спазването на противоепидемичните мерки и ваксинацията ще ни помогнат по-бързо да преодолеем пандемията и да се радваме на още много празници с любимите си хора.”

 

Министерството на здравеопазването пожела на всички български граждани приятно изкарване на празничните дни.