Благодарение на кампанията "Приказки без край" през изминалата година е бил подобрен болничния престой на близо 3000 малчугани. Това стана ясно вчера в Специализираната болница за активно лечение по детски болести - София, където бяха отчетени резултатите от инициативата, започнала през месец ноември 2012 г.

 

Идеята на проекта е да се подобри болничния престой на децата с помощта на мобилни библиотеки с книжки за всяка възраст и специално обучени аниматори. Инициативата е насочена към бързото възстановяване на малките пациенти и засилване на емоционалната връзка между децата, родителите и лекарите. "Приказки без край" вече се провежда в 12 лечебни заведения в София, Варна и Русе.


 

Едногодишната практика показва, че приказките, музикалните игри, театралните постановки и честването на празниците успокояват хоспитализираните деца и повдигат духа им. Потапянето в света на приказните герои и забавленията помагат на най-малките и на техните родители да приемат по-леко престоя в болницата. Освен това, поставянето в близка до домашната среда позволява на малчуганите да се почувстват по-уютно и да съдействат активно при лечението.

 

Председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ посочва, че този метод вече е оценен в много други държави. По неговите думи няма съмнение, че системното използването на подобни методи води до по-бързо възстановяване на децата в болнична среда.

 

Дългогодишната практика в Израел например доказва, че присъствието на клоуни в лечебниците снижава предоперативния стрес при малките пациенти и скъсява възстановителния период след интервенни или хирургични процедури средно с 2 - 3 дни, коментира още проф. Пилософ.