Да бъдат отменени тържествените мероприятия на връх Шипка по случай Националния празник на България – 3-ти март, препоръчва Националният оперативен щаб, който координира и организира действията на компетентните държавни органи около обявената от Световната здравна организация (СЗО) заплаха от новия коронавирус COVID-19.


Решението на Щаба е съобразено със становищата на привлечени към него експерти от областта на епидемиологията, инфекциозните болести, вирусологията и превантивната медицина. Причина за препоръката, адресирана с официално писмо на председателя на оперативния щаб проф. д-р Венцислав Мутафчийски до президента на България, до председателя на Народното събрание, до министър-председателя, до областния управител на Стара Загора и кмета на община Казанлък. Причината е, че струпването на големи групи хора на едно място е предпоставки за епидемиологични рискове.


Въпреки, че в страната ни няма регистриран случай на новия коронавирус, в последните дни се наблюдава грипна вълна от вирус тип „Б” в областите Варна, Бургас, Пловдив, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, София-област и други.Общопрактикуващите лекари и училищните ръководства съобщават за увеличена заболяемост от респираторни инфекции и грип, във връзка с което на места предстои обявяване на грипна епидемия, а за учениците – и на грипна ваканция. Справката на епидемичната ситуация показва, че обстановката в страната се усложнява и от активирането на други инфекциозни заболявания.


За предстояща нова грипна ваканция в някои части на страната, предупреди преди дни и главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Причината е грипният вирус тип Б. В принудителна ваканция са няколко училища в Добричко и в София-област, както и 4 училища в Пловдив и град Раковски. В община Дулово от 2 до 4 март също се преустановяват занятията във всички училища, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в Силистра д-р Теодора Начева.


Решението за тридневната ваканция е заради постъпилата информация от личните лекари и от училищните ръководства за увеличена заболеваемост от респираторни инфекции и грип.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала...