В болниците вече няма да се плаща такса за нощувка на майките при болните им деца. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков пред в-к „Монитор“.
 
Промяната ще важи за всички лечебни заведения, считано от 15 март, когато изтича срокът за обсъждане на проектонаредбата по този въпрос. 
 
Първоначално се предвиждаше да не се плаща, ако детето е до 7 години, когато се смята, че то вече може да се обслужва само. В Министерството на здравеопазването обаче, все още се обмисля и варианта, възрастта да се вдигне на 10 години, тъй като не всички деца са самостоятелни с тръгването си на училище. 
 
От ведомството уточняват, че повечето педиатри, с които екипът, подготвял бъдещата наредба се е консултирал, както и пациентските организации са на мнение, че не всички деца са самостоятелни на 7-годишна възраст. 
 
По-големите ще могат да се радват на грижите на майките си, само ако не могат сами да се обслужват например, ако са след операция, със счупена ръка или крак, или страдат от ментални проблеми. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Към момента майките трябва да плащат, за да бъдат при децата си. Предвижда се татковците на малчуганите, както и роднини, които се грижат за тях, като баба или дядо, също да бъдат освободени от въпросната такса, ако майката не може да нощува в болницата. 
 
Освен това, болниците ще трябва да гарантират, че имат санитари и медицински сестри, които да отговарят на нуждите на децата над фиксираната възраст.
 
В противен случай, придружителят им ще спи безплатно в лечебното заведение. Такса няма да плащат и придружителите на хоспитализирани с увреждания