Българският лекарски съюз ще поиска минималният престой в болница да стане препоръчителен вместо задължителен, информира вестник „Стандарт”.

 

Предложението ще бъде отправено на предстоящите преговори здравната каса за нов Рамков договор.„По този начин нито пациентите, нито болниците ще са санкционирани, ако престоят в клиника не се спазва”, обяснява председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов.

 

В момента ако пациентът предсрочно напусне болницата, след това трябва да си плати свободно дните, които е престоял. В тази връзка средата на 2011 г. беше въведена декларация, която пациентите подписват при постъпване в болница. Тя гласи:


“Наясно съм, че следва да заплатя всички извършени медицински действия, процедури, изследвания и други, в случай че с напускането си създавам пречка за заплащане от страна на здравната каса, Министерството на здравеопазването и други на осъществената ми до момента от болницата медицинска помощ”.

 

Според прокуратурата така се нарушават основни права на пациентите, залегнали в конституцията. Тя прогласява, че никой не може да бъде подлаган на принудително лечение, както и че у нас здравното осигуряване гарантира достъпна медицинска помощ. По тази причина преди броени дни прокурорът  Георги Камбуров е заведе дело във Върховният административен съд  срещу наредбата на здравното министерство.

 

 „В момента има задължителен минимален престой обикновено от 3-5 дни в болница. Ако пациентите си тръгнат по-рано, трябва да платят лечението си. Причината е, че нарушават правилата и касата не плаща на клиниките. ВАС обаче е на път да отмени санкциите за пациентите, които са заложени в наредба на здравното министерство. Не е редно съдът да отменя това правило”, коментира д-р Райчинов. Ако го направи обаче, съсловната организация ще даде две предложения за промени, така че да не се накърнява и интересът на болниците.

 

„Едното е касата да плаща не цялата пътека, а само за дните, през които пациентът е бил в болница. Генералното решение на проблема обаче е второто - минималният престой да се превърне в препоръчителен. Досега НЗОК не е склонявала на това предложение”, пише още ежедневникът.