Да няма лимит на направленията за специалист, които издават личните лекари на диспансеризираните пациенти; личният лекар да не е длъжен да оставя личния си мобилен телефон на публично място като е достатъчно пред кабинета да фигурира само телефонен номер на лекарската практика. Това са част от новите моменти в текста на проекта за Национален рамков договор за 2023-2025, които делегатите на 750ия извънреден Събор на Българския лекарски съюз приеха.


226 са подкрепили промените по текста, 31 от присъствалите са били против и 8 са въздържалите се.  С гласуването се даде мандат на ръководството на съсловието да подпише предстоящия НРД за медицински дейности.


Друга точка в гласуваните параметри се отнася до санкциите като се предвижда те да не се кумулират при еднотипни нарушения, като при първо нарушение се планира методическа подкрепа от НЗОК, а не директно глоба.Новост е и регламентирането на възможността болниците да могат да „прехвърлят“ до 10 процента от леглата си от една клиника в друга от същия тип. Приемащ лекар в болница вече ще може да бъде и специализиращ такъв, а не непременно получил вече специалност, като специализантите ще могат да извършват лечебни дейности под надзора на специалист.


Съсловието бе информирано и за постигната договореност за целево финансиране на роботизираната хирургия като част от подпомагане на иновациите в здравеопазването.