Часове след като броя на новозаразените с коронавирус у нас премина критичната граница от 200 души, на извънреден брифинг здравния министър Кирил Ананиев съобщи, че от утре се връщат част от по-строгите противоепидемични мерки. 

 

  • Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на открито и закрито ще се провеждат без публика.
  • Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито.
  • На открито се допускат посещенията при заетост на местата до 50% от общия им капацитет при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и другите изисквания. Не се разрешават също групови празненства с присъствие над 30 човека на открито и на закрито.


По думите на здравния министър увеличението на вирусоносителите се дължи на баловете, на събиране и струпване на много хора на едно място, клъстерни места и определени групи от населението.„За съжаление си повярвахме, че всичко е минало. Изследване показва, че 1,1 млн. българи твърдят, че няма такова заболяване, а 20 на сто твърдят, че е настинка. Това показва, че сме подценили ситуацията“, каза още министър Ананиев.


Малко преди това здравния министър докладва на премиера, че според всекидневния анализ отмяната на мерките, наложена с цел връщане към нормалния живот, не е довела до очакваните резултати. Областните управители също докладваха на премиера Борисов, че в някои райони на страната няма регистрирани случаи на коронавирус, а в други – не се наблюдава увеличение на заразените. От доклада на областните управители стана ясно още, че заразата се разпространява предимно заради неспазване на мерките, разпоредени от здравното министерство, за прилагане в закритите пространства.


Мерките ще важат до второ нареждане. Ако има рязък скок на броя на вирусоносителите е възможно да се приемат и по-тежки мерки, но на този етап няма условия за това, допълниха от Националния оперативен щаб.


Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предупреди всички собственици на заведения, че контролът ще бъде жесток. Министърът Ананиев го допълни, че това важи и за всички хранителни магазини и молове.

 

Може да се запознаете с пълния тест на заповедта.