Бебе се роди с антитела срещу коронавирус в многопрофилната болница в Пазарджик. Майката е прекарала Ковид-19 в последния триместър на бременност.

 

28-годишната майка от Пазарджик е била приета за лечение в болницата с висока температура и силно неразположение в началото на месеца.


 

Момиченцето се ражда чрез цезарово сечениев началото на януари в Родилното отделение на лечебното заведение.

 

Бебето тежи 2 кг и 750 грама и е с дължина от 46 см. В дежурния екип, водил раждането, са участвали акушер-гинеколозите д-р Иван Китов и д-р Иво Цанов, специализантът- д-р Лучия Арбалиева, операционната акушерка Виолета Нориева и анестезиологът д-р Иван Харизанов, съобщават от МБАЛ – Пазарджик.

 

Неонатологът по време на операцията, който поема новороденото, е д-р Величка Богданова.

 

Преди това екип от лекари проследяват заболяването и лекуват бременната жена, докато е болна. Няколко дни тя поддържа температура над 38,7 градуса, има и кашлица, която също трябва да бъде овладяна.

 

Те успяват да излекуват жената преди да постъпи в родилното отделение. Поради факта, че родилката е преболедувала коронавирусната инфекция д-р Китов преценява, че раждането трябва да е чрез цезарово сечение.

 

Бебето се ражда в добро състояние, но има известно изоставане в теглото и размера заради ковид инфекцията на майката, която нанася промени и в плацентата.

 

Направеният след раждането антигенен тест показва наличие на IgG антитела.

 

Д-р Иван Китов и началникът на Неонатологично отделение д-р Здравка Пиронова продължават да следят развитието на новороденото и след неговото изписване от болницата. Предстои да му бъде направено и количествено изследване за антитела срещу SARS-CoV-2.

 

Според неонатолога д-р Лилия Вакрилова само при 1-3 % от новородените на майки с Ковид-19 са установени положителни PCR проби след раждането.

 

Това показват все още оскъдните данни за честотата на инфекциите с Ковид-19 при новородени, за тежестта на заболяването и за евентуалните дългосрочни последици.

 

Данните, известни до момента, показват ниска вероятност от заразяване на плода с Ковид-19 по време на бременността.

 

Д-р Вакрилова посочва, че рискът от инфектиране на плода е по-голям, ако Ковид заболяването е настъпило при майката в периода непосредствено преди раждането.

 

Единични случаите, при които се наблюдава трансплацентарно предаване на вируса.