На 17 октомври започва Националната есенна кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване „Бъди силен!Дари кръв!”.

 

 


Инициативата се организира от Министерството на здравеопазването и Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) с традиционната подкрепа на БЧК, студентски и неправителствени организации.

 

 

Националната кампания се провежда за 16 пореден път и ще продължи до 4 декември.

 

 

Първият пункт за безвъзмездно кръводаряване ще бъде разположен на 17 октомври в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). На 18 октомври към инициативата ще се присъединят и студенти от Техническия университет.

 

 

В столицата ще се проведат 50 акции, като екипите ще работят в около 30 висши учебни заведения. Досега броят на доброволните кръводарявания в столичните висши учебни заведения е близо 19 800.

 

 

През тази есен Националният център по трансфузионна хематология ще обучи доброволци от Българския младежки червен кръст по въпросите за кръводаряването и участието в кампании. Инициативата е част от проекта „Хайде с нас и твоята кръв е важна”, който ще продължи до април 2012 г. С помощта на доброволците ще бъдат организирани кръводарителски акции в столичните училища сред учениците, навършили 18 години, като по този начин се насърчава доброволното кръводаряване сред младите хора. Само през изминалата учебна година 176 ученици, навършили 18 години, дариха кръв за първи път.

 

 

Благодарение на проведените инициативи досега броят на кръводарителите постепенно нараства. От 148 449 през 2000 г., през тази година те са достигнали 162 600, като целите са броят им да достигне поне 185 000 на година.