Поредицата избухнали скандали и необмислени идеи на Министерство на здравеопазване не успяха да замразят отново проекта за Национална многопрофилна детска болница. След като депутатите от Здравната комисия към парламента дадоха отпор на идеята болница „Лозенец“ да бъде преобразувана в педиатрия, днес на правителствено заседание премиерът Бойко Борисов заяви, че детска болница ще има, и то в сърцето на София.

 

Предвижда се бъдещото лечебното заведение да се намира в двора на „Александровска“ болница, където вече има груб строеж на 13-етажна сграда. Очаква се Националната многопрофилна детска болница да бъде готова до средата на 2020 г. Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че изоставеният строеж в двора на „Александровска“ болница е в добро състояние, но ще бъде направено обстойно обследване.



„Понеже гръмко заявихме, че искаме да има национална педиатрична болница, решихме за целта да бъде довършена 13-етажна сграда в района на Александровска болница. За нея ще са нужни около 20 милиона лева, защото сградата е в добро, да не кажа отлично състояние“, каза и Борисов. Обществена поръчка за строителството се предвижда да бъде обявена в началото на лятото на 2019 г., а идеи ще се черпят от добрите примери и практики в Германия.


Друга важна новина от заседанието на министрите е, че Университетската болница „Лозенец“, известна като Правителствена, ще бъде прехвърлена за управление на Софийския университет. Така ще се запази учебно-клинична база за студентите, съобщи още Борисов. В момента тя все още се стопанисва от Министерския съвет. „Погасяваме 23 млн. дългове на болницата, за да си я управлявате както трябва. За да не кажете: „Дадохте ни я с дълг“. Репликата е на премиера Борисов към ректора на СУ проф. Анастас Герджиков. Именно от учебното заведение дойдоха най-острите реакции срещу идеята болница „Лозенец“ да стане детска болница.


От срещата стана ясно още, че болница „Пирогов“ ще получи от правителството 4,3 милиона лева за апаратура за клиниката за изгаряне. Това включва както клиниката за изгаряния, така и за реанимациите и операционния комплекс към нея.