Българското дружество по белодробни болести (БДББ) се застъпи за пулмолозите от доболничната помощ и настоя и те да получават държавната премия от 1000 лева за участието си в борбата срещу Ковид-19.

 

Според съсловната организация този проблем все още не намира своето решение, въпреки че са уведомили здравния министър проф. Костадин Ангелов за своите искания преди няколко месеца.


 

В писмо, изпратено до него през декември 2020 г., те посочват, че пулмолозите са медици на първа линия в борбата с Ковид-19 и също заслужават да получават премията от 1000 лева.

 

„Както знаете, от началото на пандемията всички ние преглеждаме нашите пациенти лице в лице, а не по телефона, постоянно сме изложени на риск от заразяване, а и вече загубихме прекрасни колеги, изключителни специалисти, които се заразиха на работния си пост. Настояваме българските лекари по белодробни болести, работещи само в доболничната помощ, да бъдат признати от Министерството на здравеопазването като медици от първа линия и незабавно да бъдат приравнени с другите медици на първа линия със същото допълнително възнаграждение за рисковия им труд в размер на 1000 лв“, се посочва в писмото на БДББ до здравния министър.

 

От дружеството аргументират своето искане с това, че голяма част от клиниките и отделенията по пневмология и фтизиатрия са били преобразувани в Ковид клиники.

 

В писмото им е посочено, че общопрактикуващите лекари получават по 1000 лева за проследяване на своите пациенти с Ковид от 1 ноември 2020 г., докато пулмолозите, които реално преглеждат тези пациенти и назначават тяхната терапия, са пренебрегнати.

 

Пред телевизия Bulgaria ON AIR председателят на Българското дружество по белодробни болести доц. Владимир Ходжев посочи, че пулмолозите в България намаляват през последните години.

 

Той подчерта, че от началото на пандемията част от всички около 400 пулмолози работят на първа линия, но приносът им в борбата с нея не е признат.

 

„Колегите не са признати като такива на първа линия, става дума за 70 души в доболничната помощ. Те вършат огромна работа, дават дълги дежурства. Ако имате оплаквания, вероятно ще посетите първо пулмолог“, посочи д-р Ходжев.

 

Можете да гледате целия разговор с председателя на БДББ във видеото