Българското дружество по алергология (БДА) ще проведе от 28 до 30 май традиционния си пролетен симпозиум, посветен на алергиите.

 

Събитието ще се проведе в Боровец, а записването става на телефон 0895 778244 или на мейл prbulgaria@gmail.com.


 

На конференцията ще се дискутират актуални теми като тежка и лека астма, персонализирана медицина, ангиоедем, уртикария, алергичен ринит, имунотерапия, медикаментозна алергия, хранителна алергия.

 

Сред акцентите в програмата ще бъдат и постваксиналните алергични реакции – тяхното овладяване и профилактика.

 

Събитието ще открият председателят на Българското дружество по алергология доц. д-р Мария Стаевска и зам.-председателят д-р Златко Димитров. Акад. Богдан Петрунов ще бъде почетният откриващ лектор и ще говори за пробиотиците и алергиите.

 

Сред водещите теми ще бъдат медикаментите при лечение на астма, в това число кортикостероидите – доброто и лошото им приложение в алергологичната практика, както и редукцията на острия коронарен синдром при пациенти с тежка астма.

 

Ще бъдат дискутирани дългосрочните ефекти от нелекуването на алергичния ринит и ще се анализират данни от реалната клинична практика, подкрепящи дългосрочната ефективност на различни терапии, посочват от дружеството по алергология.

 

Предвиден е и симпозиум за първия и единствен рекомбинантен аналог на човешкия С1 естеразен инхибитор (rhC1-INH) за лечение на остри пристъпи на наследствен ангиоедем, като в конкретни лекции ще бъде разгледана ролята и механизмът на действие на C1 естеразния инхибитор.

 

Организаторите посочват, че ще бъдат представени данни от клинични проучвания и от реалната практика, както и най-новите медикаменти при деца на възраст две и повече години с наследствен ангиоедем.

 

Във фокуса на събитието попада и профилактично лечение на наследствения ангиоедем, което води до премахване на пристъпите при повечето пациенти, както и лечението при нужда при това състояние.

 

В последния ден на „Пролетни алергологични дни“ ще има възможност  за дискутиране на организационни въпроси, свързани с дейността на дружеството по алергология.

 

Подробната програма и имената на лекторите са публикувани във фейсбук страницата на събитието, което може да бъде проследено и онлайн.