Българският червен кръст (БЧК) събра близо 2 млн. лева в рамките на благотворителната си кампания „Заедно срещу Ковид-19”.

 

Средствата ще бъдат дарени на лечебни заведения в цялата страна.


 

Инициативата продължава, като с набраните средства БЧК ще помогне на болници да подсигурят най-необходимото за лечението на пациенти с Ковид и за обезопасяването на медицинските екипи на първа линия.

 

5 647 доброволци са се включили в дейностите на БЧК в отговор на Ковид. Чрез тяхната подкрепа над 100 хиляди нуждаещи се са получили хранителни продукти.

 

Дарението включва над 3 млн. лични предпазни средства и повече от 20 хил. PCR теста.

 

Лечебните заведения са получили оспециализирана медицинска апаратура и имущество от бедствения резерв на БЧК за подпомагане на борбата им срещу Ковид-19.

 

От началото на пандемията БЧК предоставя и психосоциална подкрепа на нуждаещите се, чрез Националния чат за психосоциална подкрепа, достъпен на уебсайта на БЧК.

 

Чрез своите дейности, свързани с Ковид, организацията е помогнала на повече от 430 000 души.  Благотворителната кампания се реализира паралелно с дългосрочните програми на БЧК, подпомагащи едни от най-уязвимите групи в обществото.

 

Сред тях са инициативата „Топъл обяд“, чрез която 1473 деца от социално слаби семейства получават безплатна топла храна през зимните месеци. Освен това чрез дейностите на БЧК социално слаби получават хранителни пакети, а възрастни хора получават подкрепа в рамките на програмата „Домашни грижи за независим и достоен живот“.

 

Наскоро БЧК пусна и безплатно мобилно приложение за оказване на Първа долекарска помощ в критични ситуации.

 

Приложението е достъпно в Google Play с името „БЧК Първа Помощ“ и може да се използва от потребители на мобилни телефони с Android.

 

В него се съдържат насоки за оказване на Първа помощ в 15 основни критични ситуации. При интерес можете да изтеглите приложението от тук.

 

В началото на годината организацията стартира и информационна кампания, свързана с Ковид-19, под надслов „Направи го за тези, които обичаш“. Целта на инициативата е да подчертае важността от спазването на противоепидемичните мерки.

 

От 18-ти януари Българският Червен кръст възобнови и провеждането на курсовете по  първа долекарска помощ.