С цел ограничаване на продължаващото разпространение на Covid-19, Българският червен кръст (БЧК) поставя два мобилни ваксинационни центъра и медицински екип в Приморския парк на Бургас. 

 

Те ще са позиционирани пред паметника „Пантеона“ на 19 юли (вторник) 2022 г. от 11:30 ч.


 

Събитието се организира с цел насърчаване на ваксинацията срещу Covid-19, като пунктовете ще бъдат изцяло на разположението на жителите и гостите на града. 

 

Те са напълно оборудвани, съгласно изискванията за временни имунизационни центрове, и ще предоставят възможност на всички желаещи да се ваксинират срещу Covid-19 напълно безплатно, съобщават от БЧК. 

 

Гостите на събитието ще успеят да се запознаят по-подробно с дейностите на кампанията и нейната реализация до момента в полза на обществото, реализираните до момента действия и планираните следващи активности. 

 

Реализирането на това събитие е една от стъпките, която Българският червен кръст предприема в посока разширение на ваксинационния обхват в България и предоставяне на необходима и достоверна информация на общностите.

 

На събитието ще присъстват кметът на град Бургас - Димитър Николов, директорът на РЗИ Бургас - д-р Георги Паздеров, и директорът на Областния съвет на БЧК-Бургас - Виолета Радева. 

 

Събитието ще бъде официално открито от председателя на БЧК - акад. Христо Григоров и от генералния директор на организацията - проф. д-р Красимир Гигов.

 

Програмата „Дейности в отговор на Covid-19” има за цел да ограничи пандемията от Covid-19 и да подпомогне най-засегнатите от вируса общности, като същевременно разшири значително ваксинационния обхват в страната, обясняват от Българският червен кръст.

 

Активностите по време на събитието са част от действията, които организацията предстои да реализира по комплексната програма, осъществявана съвместно с Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП). 

 

Чрез всички свои действията по тази инициатива, Български Червен кръст цели да подпомогне директно над 55 000 души в страната, както и да предостави надеждна и достоверна информация на над 500 000 души.

 

Съвсем наскоро ​​БЧК раздаде 300 броя хигиенни пакети и проведе демонстрация за поддържане на правилна хигиена и насоки при ваксинация на уязвимите общности в Ботевград.