Българският червен кръст предостави хигиенни пакети на бездомните хора в Благоевград. Инициативата е допълнение към продължаващата от два месеца насам кампания за предоставянето на хранителни продукти за уязвимите живеещи по улиците на града.

 

Всеки един от предоставените хигиенни пакети е индивидуален и включва дезинфектант за ръце, сапун, прах за пране, шампоан, мокри кърпички, предпазни маски за лице за многократна употреба и други.


 

Водещата идея е доколкото е възможно по този начин да се предотврати разпространението на Covid-19 и други вируси в настоящия зимен сезон.

 

Ръководителят на делегацията за Южна Европа на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец Мария Кристенсен посети Благоевград по време на инициативата.

 

Бездомните хора са изложени на повишен риск от инфектиране с коронавирус поради липсата на сигурно жилище, в което да пребивават. 

 

Това е така, защото за тази група хора не е възможно да спазват изискванията за обществено здраве като физическо дистанциране, изолация и карантиниране, в случай че е необходимо.  

 

В световен мащаб пандемията от Covid-19 подчерта необходимостта от домове за бездомни хора. 

 

От друга страна, в приютите разпространението на SARS-CoV-2 може да бъде бързо и откриването на заболяването да се забави поради ограничения достъп до здравни и социални услуги.

 

Рискът от развитие на тежка форма на Covid-19 се увеличава за хората, които остават без дом поради високо разпространение на медицински съпътстващи заболявания, включително сърдечни заболявания, респираторни заболявания, чернодробни заболявания и високи нива на тютюнопушене сред бездомните популации.

 

Все по-голям дял от хората, които изпитват бездомност, са на възраст над 65 години, фактор, който също изостря риска от развитие на тежка форма на Cожид -19.12

 

Моделирането на потенциалния ефект на SARS-CoV-2 сред бездомното население в САЩ например, през 2020 г. показа потенциален пиков процент на инфекция от 40%, като приблизително 4,3% от хората, които са останали без дом, са се нуждаели от приемане в болница.

 

Сред 408 лица, изпитващи бездомност, които са били в приюти в Бостън, Масачузетс, 36% са дали положителен тест за SARS-CoV-2.13 Бързо предаване е докладвано и сред служителите в приютите, като 30% от персонала, работещ в приют в Бостън, е дал положителен тест за Covid-19.14 Прогнозираните нива на смъртност от Covid-19 сред хората, които са останали без дом, варират от 0,3% до 1,9%, което е по-високо от средните за населението.

 

Референции:

Perri, Melissa. Covid-19 and people experiencing homelessness: challenges and mitigation strategies - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7828890/