Българският червен кръст (БЧК) раздаде 300 броя хигиенни пакети и проведе демонстрация за поддържане на правилна хигиена и насоки при ваксинация на уязвимите общности в Ботевград.

 

Следващата спирка на организацията бе ромската махала „Север“, където специализиран екип се срещна с жителите. Бяха раздадени 250 хигиенни пакета. БЧК посети и няколко социални институции за деца в града, където отново бяха раздадени 50 хигиенни пакета, както и здравно-образователни материали.


 

Това бе част от програмата „Дейности в отговор на Covid-19 в България“ на организацията. Основната ѝ цел е да ограничи пандемията от Covid-19 и да подпомогне най-засегнатите от вируса общности, като същевременно разшири ваксинационния обхват в страната. 

 

Демонстрацията в Ботевград се проведе с участието на представители от посолството на САЩ и общинската администрация, координатори по програмата от Националния съвет на Българския Червен кръст, представители от Националната мрежа на здравните медиатори, служители от областната организация на Български червен кръст, както и партньори на програмата.

 

Посещението на екипа на Българския червен кръст в Ботевград е започнало с предварителна работна среща в Община Ботевград с кмета на града, на която подробно е представена програмата и е обсъдена реализацията на следващите активности, които организацията има за цел да осъществи в града. 

 

Това е само малка част от планираните действия по комплексната програма на Българския червен кръст, заявяват от организацията. 

 

Програмата се съществява съвместно с Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП). Осигурено е финансиране в размер на 3 000 000 лв. 

 

Вярваме, че чрез реализирането на тази отговорна програма, Българският червен кръст ще помогне на хиляди граждани да изберат здравето пред страха и да се ваксинират, както го направиха милиарди хора по света“, заяви проф. д-р Красимир Гигов, генерален директор на БЧК, при откриването на дейностите по програмата.

 

Срещите на представители от Българския червен кръст със засегнатите общности са само малка част от активностите, които организацията реализира в рамките на програма „Дейности в отговор на Covid-19 в България“. Чрез действията си организацията цели да подпомогне директно над 55 000 души в страната, както и да предостави надеждна и достоверна информация на над 500 000 души.