Български червен кръст (БЧК) пусна ново безплатно приложение за оказване на Първа долекарска помощ в критични ситуации.

 

Приложението е вече достъпно в Google Play с името „БЧК Първа Помощ“ и може да се използва от потребители на мобилни телефони с Android.


 

От БЧК посочват, че приложението може да бъде изключително полезно в различни животозастрашаващи ситуации и особено в настоящия момент, когато сме социално изолирани заради пандемията.

 

Приложението може да се използва и в зони без Интернет.

 

След изтеглянето му, клиповете с насоки за оказване на Първа помощ са достъпни за гледане още със стартирането, дори без налична интернет връзка.

 

Заложени са 15 критични ситуации, в които нагледно са представени лесните стъпки за справяне с тях.

 

Някои критични ситуации, за които приложението съдържа указания за Спешна помощ, са свързани с алергии, клинична смърт, задавяне, изгаряне, инсулт или инфаркт.

 

Потребителите на приложението ще могат да оказват спешна помощ при нараняване на главата, рани, травми на гръбнака, травми на кости или стави, при хипогликемия и шок.

 

Налична е и информация за това как да се премести постадал човек, как да се спре кръвотечение и как да се действа, когато има човек в безсъзнание.

 

При интерес можете да изтеглите приложението от тук.

 

В края на ноември 2020 година БЧК поднови работата на Националния онлайн чат за психосоциална подкрепа в отговор на нарастващите притеснения заради епидемията от Ковид.

 

На уебсайта на организацията www.redcross.bg експерти на БЧК предоставят безплатна и конфиденциална помощ на хората, които имат затруднения при справянето с настоящата обстановка.

 

Това ще се случва всеки работен ден от 12:00 ч. до 14:00 ч.

 

Нуждаещите се от помощ могат да се свързват с консултантите, работещи на чата, във всеки един момент, а екипът, предоставящ услугата, ще отговаря в рамките на посочените часове.

 

Експертите от БЧК ще предоставят в чата и информация за дейността на организацията, както и за актуалните противоепидемични мерки.

 

БЧК стартира и мащабна информационна кампания за Ковид под надслов „Направи го за тези, които обичаш“. Тя ще се проведе в периода януари – март 2021 г., а целта ѝ е да подчертае важността от спазването на противоепидемичните мерки.

 

Междувременно БЧК ще предостави и над 30 000 хигиенни пакета, съдържащи и предпазни средства, и 2 500 творчески пакета за деца в социално уязвима ситуация.