Българският червен кръст (БЧК) откри Контактен център за подкрепа на населението във връзка с последиците от пандемията от Ковид-19.

 

Той ще се намира в Секретариата на Областния съвет на БЧК-Пловдив.


 

От днес ще заработи и плануваният към него национален телефонен номер 08001 1466, чрез който гражданите ще могат да се свързват безплатно и конфиденциално с консултанти на БЧК.

 

Те ще предоставят възможност за връзка с квалифициран психолог и информация относно актуалните противоепидемични мерки.

 

Създаването на центъра е част от програмата на БЧК „Дейности в отговор на Ковид-19“, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID).

 

На уебсайта на Българския Червен кръст може да бъде открит и национален чат за първа психологическа помощ, от който могат да се възползват всички нуждаещи се от подкрепа.

 

Телефонните консултации, чатът и психилогическите консултации, са анонимни и безплатни. Те са достъпни за всеки, намиращ се на територията на страната.

 

„Задачата ни като организация е да достигнем до възможно най-много засегнати от пандемията граждани. Контактният център в Пловдив е още един начин, по който по-лесно ще постигнем тази цел, и за нас е огромна радост да обявим началото на неговата дейност. Вярваме в професионализма и богатия опит на консултантите си и призоваваме всеки, който има нужда да сподели тревогите си, да ни потърси“, сподели акад. Христо Григоров – председател на БЧК.

 

Контактният център и безплатният телефонен номер към него ще заработят от днес.

 

В началото на тази година БЧК пусна и безплатно приложение за оказване на Първа помощ в критични ситуации.

 

Приложението може да се открие в Google Play с името „БЧК Първа Помощ“ и работи и в зони без Интернет.

 

Междувременно Александровска болница стартира програма за долекуване и рехабилитация на хора, преболедували Ковид-19.

 

Тя предвижда безплатни прегледи и консултации за хора, които са прекарали инфекцията – със симптоми или безсимптомно, независимо от това дали имат тест, който да потвърждава, че са имали коронавирусна инфекция.