Българският Червен кръст (БЧК) поднови работата на Националния онлайн чат за психосоциална подкрепа в отговор на нарастващите притеснения заради епидемичната обстановка в страната.

 

На уебсайта на организацията www.redcross.bg специалисти по психосоциална подкрепа и експерти на БЧК ще предоставят безплатна и конфиденциална помощ на хората, които изпитват затруднения при справянето с настоящата обстановка.


 

Това ще се случва всеки работен ден от 12:00 ч. до 14:00 ч.

 

Нуждаещите се от помощ могат да се свързват с консултантите, работещи на чата, във всеки един момент, а екипът, предоставящ услугата, ще отговаря в рамките на посочените часове.

 

Освен оказваната психологична и психосоциална подкрепа, професионалистите и експертите от БЧК ще предоставят и информация за наличните дейности  на организацията, както и за актуалните мерки на правителството за ограничаване разпространението на коронавируса.

 

Националният онлайн чат за психосоциална подкрепа беше подкрепен като иновативен и успешен механизъм и по програмата „Дейности в отговор на COVID-19 в България“, изпълнявана от БЧК чрез глобалния апел на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец и финансирана от USAID.

 

Скорошно проучване на социологическата агенция “Галъп интернешънъл” показва, че новите мерки срещу коронавируса по-скоро се приемат добре и може би ще подействат за намаляване на притесненията и безпокойството.

 

Обществото обаче продължава да изглежда объркано, а неяснотата за перспективата води и до все по-честата поява на психични проблеми и травми.

 

Телефонният сондаж на “Галъп интернешънъл” обхваща 800 интервюта, проведени в периода от 27-ми до 29-ти ноември.

 

От него става ясно, че нововъведените мерки срещу коронавируса се подкрепят от 56% от участниците, а 42% ги отричат. Роля за това имат вероятно немалките страхове, които буди тревожната официална статистика.

 

65% от запитаните се съгласяват, че кризата с Ковид на практика е объркала живота им. 34% не смятат така, а има и малко, които се затрудняват да определят.

 

21% от запитаните споделят, че имат познати или близки, които в резултат на кризата с Ковид имат психически проблеми. Тези дялове не са малки и свидетелстват ясно какви щети може да нанесе нагнетяването на допълнителна паника в такива моменти.

 

Неизвестността прави така, че мненията са разделени дори по въпроса за ваксините: на въпроса „Бихте ли се ваксинирали срещу Ковид, когато има одобрена ваксина?“, „да“ казват 43%, но 48% казват „не“. Останалите се колебаят.

 

25% от участниците изразяват надежда, че кризата ще отшуми до пролетта, други 16% смятат, че това ще се случи до лятото, но според 32% ще мине повече от една година.

 

За последното денонощие новите случаи на Ковид-19 са 2814. Направени са 6825 PCR теста, а от тях 41% са положителни. Настанените в болници пациенти са 6783, а са починали 221 души.