Пилотен проект на министерствата на здравеопазването и социалната политика ще осигури дистанционно проследяване на жизнените показатели на 700 възрастни хора с хронични заболявани или с трайни увреждания. При нужда те ще получават здравна помощ от мобилни екипи. Телеасистенцията се осъществява от Българския червен кръст (БЧК) и стартира първо в областите Враца, Видин и Монтана, предаде БНР.


Самотно живеещите с увреждания или заболявания възрастни от общините Враца, Оряхово, Криводол, Бяла Слатина, Видин, Монтана, Белоградчик ще носят електронни гривни с датчици и кол център във Враца ще следи показанията, обясниха проф. Асен Балтов – директор на „Пирогов“ и д-р Надежда Тодоровска от Българския червен кръст.


„При всяка необходимост специалист от здравни грижи взима отношение, казва на кой адрес, при кой пациент, имаме определен проблем. Веднага екип отива на място“, каза проф. Балтов. По думите му във въпросните гривни, които ще носят участниците в телеасистенцията, ще има датчик за падане. „Знаете, че при възрастните хора едно от нещата, което е най-опасно, е да паднат когато са сами вкъщи. Тези устройства ще им подсказват кога да си вземат и лекарствата“, обясни д-р Тодоровска.Председателят на БЧК академик Христо Григоров също поясни, че в гривните ще има паник бутони, които ще са в помощ ако възрастния човек внезапно се почувства зле. „Щом той натисне бутона, сигналът веднага отива в кол центъра и дава сигнал за помощ. При нужда ползвателите на услугата ще могат да се лекуват в „Пирогов“, а кол центърът на спешната болница ще е свързан с този във Враца.


В рамките на проекта за телеасистенция ще бъдат разкрити 80 нови работни места за медицински сестри, социални работници, оператори. След четири години, при доказана ефективност, тази услуга ще се поеме като финансиране от държавата.