Българският червен кръст (БЧК) изпрати над 24 тона хуманитарна помощ за пострадалите в Сирия от катастрофалното земетресение от 6 февруари 2023 г. 

 

Помощта, разпределена в 4 камиона, е организирана в партньорство с Главната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението и Координационния център за реагиране при извънредни ситуации на Европейската комисия. 


 

Тя съдържа материални дарения от български граждани и фирми, набрани по Националната кампания в помощ на пострадалите от земетресението.

 

На 13 март 2023 г. започва товаренето на допълнителни близо 33 тона материални дарения, отново от Националната кампания на БЧК, които се очаква да отпътуват на 16 март 2023 г. с карго самолет за ливанската столица Бейрут. 

 

Там пратката ще бъде разтоварена от представители на Ливанския червен кръст и ще бъде транспортирана с хуманитарен конвой към Сирия. На сирийска територия хуманитарната помощ от БЧК ще бъде поета от Сирийския арабски червен полумесец, който има достъп до всички засегнати територии и ще предостави дарените от българските граждани и фирми артикули на нуждаещите се.

 

До момента Българският червен кръст е предоставил за Турция и Сирия материални дарения от бедствения си резерв на стойност близо 310 000 евро, както и 224 кашона дарения за Турция от Националната кампания в помощ на пострадалите от земетресението.

 

БЧК продължава да набира дарения във връзка с Националната кампания в помощ на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия. По указания от турската страна са необходими зимни палатки. 

 

Всеки, който има възможност да подкрепи кампанията, може да го направи онлайн през сайта на Българския червен кръст; по банка: Българския червен кръст, Уникредит Булбанк АД, IBAN: BG64UNCR76301078660913, UNCRBGSF (За пострадалите от земетресението); чрез SMS на стойност 1 лв. на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори.

 

За материални дарения най-неотложни са нуждите от нови топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки, ново спално бельо; нови топли завивки; неизползвани хигиенни материали (за лична хигиена).

 

Даренията за София се приемат в 9-та Районна служба на ПБЗН ж.к. „Люлин“ 10, бул. "Д-р Петър Дертлиев" 1989 от 9:00 ч. до 18:00 ч., както и в областните организации на БЧК. Всички дарения ще бъдат директно транспортирани за пострадалите райони и следва да отговарят на санитарно-хигиенните изисквания.

 

БЧК се обръща за съпричастност и към фирмите-производители, като ги призова да подкрепят кампанията.