Българският червен кръст предоставя 1000 спални комплекта от бедствения си резерв за нуждите на пострадалото население от опустошителното земетресение в Турция, което отне живота на около 4000 души там и в съседна Сирия. В готовност да отпътува за Турция е и екип за търсене и спасяване от 12 души с 5 кучета от Планинската спасителна служба на БЧК.

 

Комплектите включват походни легла, надуваеми матраци, възглавници, одеяла, горни и долни чаршафи, калъфки за възглавници, кърпи и хавлии. Допълнително БЧК ще предостави 1000 одеяла и 1000 комплекта спални чаршафи. От съвместния бедствен резерв на Българския червен кръст и на Турския червен полумесец могат да бъдат предоставени 300 кухненски комплекта с посуда за хранене, 300 семейни палатки, 300 радиатора, 1000 матрака и 3000 вълнени одеяла.


 

Българският Червен кръст е в постоянна комуникация с Турския червен полумесец и сформирания му щаб, ръководещ операцията по подпомагане, както и с Министерството на вътрешните работи и с ГД ПБЗН.

 

Чрез представителите на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, БЧК е в готовност да съдейства за предоставянето на допълнителна помощ, вкл. и в рамките на партньорската мрежа на националните дружества от Югоизточна Европа „Съседите помагат първи“.

 

Българският червен кръст изказва своята солидарност към усилията на колегите си от ТЧП, чийто екипи са на терен и оказват първа помощ и психологическа подкрепа на пострадалите в засегнатите райони, набират, разпределят и предоставят хуманитарната помощ според нуждите.

 

С наближаването на изгрева хората в Турция и Сирия трябваше да прекарат втори ден в търсене сред руините на хиляди сгради, повредени или разрушени от земетресението с магнитуд 7,7, което удари близо до турския град Газиантеп в понеделник сутринта. По данни на турската агенция за борба с бедствията, известна като AFAD, само девет часа по-късно наблизо е имало друг трус с магнитуд 7,6, предаде Bloomberg

 

Освен от България, спасителни екипи и от Румъния, Швейцария, Азербайджан и Ливан са изпратени в зоната на земетресението, заяви заместник-председателят на Турция Фуат Октай. Спасителите вече са открили над 2500 затрупани само в Турция. 

 

Както цивилни, така и организирани групи като сирийските „Бели каски", група за гражданска защита, са извадили бебета, деца и възрастни от разрушените сгради, информира Investor.bg.

 

Международните власти се ангажираха да изпратят екипи за търсене и спасяване, които да помогнат за издирването на оцелели при ниските температури.