Медицинският университет във Варна е предпочитано място за обучение от много британски студенти. Това разказва журналистът на BBC Шадаф Маруф в свой репортаж. В него тя представя историите на бъдещите лекари Зарина Брейди, Шахсуар Ариф, Захара Ассад Ша и Айзас Тарик, избрали да учат в страната ни и специализират в университетската болница "Св. Марина". 
 
„В Медицинския университет във Варна има 250 британски студента, които учат медицина или стоматология в този черноморски курорт. Таксите за обучение са малко по-ниски, отколкото във Великобритания - 8 000 евро на година, но пък цените за живот са значително по-евтини, които прави учението тук доста атрактивна алтернатива, разказват от BBC.
 
Освен дебелите учебници по медицина, научаването на български език, е сред най-големите предизвикателства за чуждестранните студенти. Оказва се, че липсата на познания по български може да се превърне в бариера между младите лекари и техните пациенти. 
 
Докато британски младежи учат в МУ-Варна, много специалисти от висшето учебно заведение ходят на различни обучения в чужбина. Така преди дни главен асистент Неше Назифова-Тасинова от Kатедрата по биохимия, молекулна медицина и нутригеномика на МУ-Варна взе участие в научноизследователски обмен с Университета в Дъблин (University College Dublin).
 
NEWS_MORE_BOX
 
„Съвместно с екипа от лабораторията гл. ас. Назифова извърши оценка на метаболомния статут на доброволци, участвали в три различни интервенции с прием на билки, осъществени в Катедрата по биохимия, молекулна медицина и нутригеномика на МУ-Варна. С използване на ядрено-магнитен резонанс бе извършен скрининг на всички нискомолекулни метаболити в кръвните проби на участниците и получените данни бяха обработени. Предстои подробен анализ на резултатите съвместно с учените от Дъблин и съотнасянето им към предварително получени резултати от други анализи, извършени в МУ Варна“, съобщиха от пресцентъра на университета. И уточниха, че обменът е финансиран от Европейската асоциация по нутригеномика (NuGO), на която Медицински университет - Варна е пълноправен член.