Изтекъл договор през май 2017 г. с болницата във Виена, в която седем българи са трансплантирани белодробно и бавна кореспонденция с алтернативни лечебни заведения стопира лечението на нуждаещите се у нас. За това сигнализира новия изпълнителен директор на Агенцията по трансплантациите д-р Михаил Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.


„17 човека имаме включени в листата на чакащите за белодробна трансплантация. Двама от тях са в особено тежко състояние, една от жените е в реанимация вече втора седмица. Наистина има хора, които умират“, сподели д-р Христов. Той съобщи, че е замразена и кореспонденцията с болницата в Есен, която е била алтернативен вариант. Последното писмо е от 16 август и в него се казва, че не може да се помогне на българските пациенти.


В края на септември в отговор на парламентарно питане по темата министъра на здравеопазването Кирил Ананиев обясни, че процедурата по подписване на двустранно споразумение за сътрудничество с Университетска клиника в град Есен, Германия, която е член на Фондация „Евротрансплант“, е в ход. От българска страна е определено лечебно заведение за болнична помощ за участие в споразумението - УМБАЛ „Света Екатерина“, която съгласно Разрешението за осъществяване на лечебна дейност има вписана дейност по присаждане на бял дроб.„Междувременно от страна на Изпълнителна агенция по трансплантациите са отправяни запитвания до Университетската клиника в Есен за предоставяне на оферти на наши пациенти за белодробни трансплантации преди окончателното подписване на споразумението с болницата. Отговорът е , че не биха могли да предоставят оферти преди финализиране на процедурата по подписването на споразумението. Представено е и уверение, че са предприети всички необходими стъпки за съгласуването му.“ допълва Ананиев. След изтичане на двустранното споразумение с Университетска клиника Виена са осъществени контакти и с други европейски държави, за търсене на оферти за белодробна трансплантация за наши пациенти: Швейцария, Англия, Полша, Германия, Португалия, Италия, Белгия.


Радостина Гетова, която е главен експерт в Агенцията по трансплантация потвърди пред Bulgaria ON AIR, че поддържат връзка с чакащите за трансплантация и държат техните близки в течение със ситуацията. От друга страна Тодор Мангъров от Асоциация „Пулмонална хипертония“ е на мнение, че има форма на неразбиране на проблема от страна на здравното министерство. По думите му пациентите са малък брой и това е позволило на Министерството на здравеопазването да неглижира проблема. „От 2017 г. до момента няма българин, който да е включен в европейската листа на чакащите. Тези хора умират! По един пациент на всеки два месеца си заминава“, допълни той в студиото на „България сутрин“.