За първи път у нас, в неврохирургията на „Пирогов“, беше приложен нов метод на оперативно лечение на дискова херния с ново поколение имплант - “Барикада”. Предимството на метода е, че предотвратява повторното появяване на дискова херния до 0,5 %. Досега рецидиви при оперативно лечение на дискова херния се наблюдаваха при 7 - 10% от случаите.

 “Това е метод, при който през малък разрез – 2-3 см, под микроскопско увеличение, се отстранява хернията. Новото е, че отворът, през който се е образувала и е излязла хернията, се запълва и дефектът на междупрешленния диск се затваря. Най-същественото е, че вътрешността на диска вече не се отстранява и така се запазва напълно функционалността и стабилността на гръбнака на пациента.”, обясни проф. Николай Габровски, началник на Клиниката по неврохирургия в спешната ни болница. Той и екипът му в „Пирогов“ са от първите медици, приложили това оперативно лечение на дискова херния не само за България, но и в Европа.

Дисковата херния е едно от заболяванията на гръбнака, с което се сблъскват немалко млади пациенти. При част от тях оперативното лечение за отстраняване на хернията е единственият разумен метод за преодоляване на болките и обездвижването.

NEWS_MORE_BOX

 

До момента новият имплант е приложен на трима пациенти на възраст между 20 и 30 години в УМБАЛСМ "Пирогов".

Те са били изписани 3 дни след операцията в отлично състояние и без болка. “Огромно предимство на новия метод е, че с него рискът от повторно появяване на дискова херния – рецедив, намалява близо 10 пъти.”, подчерта проф. Габровски.

Интервенцията трае по-малко от час като се използва специализиран инструментариум за поставяне на т. нар. "Барикада".


 

У нас годишно от дискова херния се оперират около 1000 души.