Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи остро осъди предстоящото съдебно дело срещу стачкуващи за увеличение на заплащането медицински специалисти от Многопрофилната болница за активно лечение - Добрич.

 

“В същото време здравната ни система агонизира, заедно с работещите в нея. Някои напуснаха, други се дистанцираха от ежедневните проблеми, за да запазят относително приемливо психичното си здраве и изпълняват формално професионалните си задължения. Дейността на много от болниците в момента се крепи на героичните усилия на работещите в тях. 


 

Особено уязвими са медицинските сестри, акушерките, медицинските и рентгеновите лаборанти, рехабилитаторите, фелдшерите и лекарските асистенти в спешните звена и в практиките на личните лекари. Всички те са прекомерно и непосилно натоварени с работа, поради липса на достатъчно персонал. Заплатите им са унизително ниски, извънредните часове положен труд недопустимо високи. 

 

Кой контролира тези процеси? Може би Министерството на здравеопазването, или Изпълнителната агенция "Медицински надзор"? Какви са механизмите за контрол? Какви са нормативните изисквания за брой на персонала спрямо броя и тежестта на пациентите? Възможно ли е една медицинска сестра да се грижи за 40 болни вместо за 4-ма? Как се чувстват пациентите? Дали са доволни от грижите? 

 

Дали пък и те не стават агресивни, защото страдат от липса на внимание, информация и грижа поради чисто физическа невъзможност един и същи медик да присъства едновременно на две-три места? Как се излиза от този омагьосан кръг? Кой от набързо сменящите се политици ще поеме отговорност за системната каша, за унижението да си работещ и да си пациент в родното ни здравеопазване, за непосилно скъпите здравни услуги и твърде евтиния труд, за чудовищните диспропорции в системата? 

 

В условията на хаос институциите, които би трябвало да упражняват контрол в болничното ни здравеопазване, изобщо не се интересуват от качеството на оказваните медицинска помощ и здравни грижи. Упорито и последователно политиците отказват да сложат начало на важния разговор за финансиране на здравеопазването, за броя и квалификацията на персонала, работещ в лечебните заведения, за застрашителната кадрова криза, за търговията със здраве.

 

На фона на всичко гореизброено един директор на общинска болница, който две седмици не пожела да приеме в кабинета си група медицински специалисти, ги дава на съд, защото са си позволили да поискат полагащата им се заплата, договорена в Колективния трудов договор, подписан от държавата чрез Министерството на здравеопазването.

 

Унизително, обидно, смазващо! Никакъв опит за медиация от страна на държавата, никакво обществено внимание към стачкуващите в Добрич, само обвинения за стачката. Оценката на труда на професионалистите по здравни грижи очевидно не е толкова важна. Те могат да изтърпят поредното пренебрежително отношение и да бъдат притиснати да се откажат от исканията си.

 

Ние от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи - съсловна организация с натрупан организационен опит - си даваме сметка, че спонтанните действия не винаги водят до желания резултат в пълен обем, но изразяваме уважение към колегите, които ясно и категорично

заявиха, че повече така не могат да работят.  

 

Те са гласът на цялото съсловие, което от години заявява готовност за протести, за да защити себе си, пациентите и цялото общество, в името на по-добро здравеопазване. И това е единствената правилна и ясна позиция, която трябва да получи политическо съгласие и решение!

 

Искрено се надяваме събитията в "МБАЛ-Добрич" да не се случат по познатия сценарий и справедливите искания на колегите да бъдат чути и подкрепени от обществото и институциите. Не позволявайте отново да победи феодалният модел на управление! Защитете медицинските специалисти на България! Без нас системата на здравеопазването не може да съществува и ще рухне окончателно, а това ще застраши националната ни сигурност. Погрижете се за нас, за да можем и ние да се грижим за Вас!”