От ситуационния център на Главна дирекция „Гражданска защита”, съобщиха, че  Австрия е първата страна, която се отзова на молбата на българските здравни власти за медикаменти за справяне с грипа.

 


Австрийскята държава е направила предложение  за предоставяне на 1400 пакета Тамифлу за Република България.
Д-р Ангел Кунчев, началник на отдел "Надзор на заразните болести" във ведомството обясни, че страната ни е стартирала процедури за получаване на  400 000 допълнителни дози от антивирусния препарат.
С днешна дата няма съществена промяна в епидемичната обстановка у нас. Между отделните райони има големи разлики по отношение на броя на заболелите от грип. Тези, които са най-засегнати – Ямбол, Габрово, Плевен, имат висока заболеваемост – 400-500 на 10 000 души. Ниска е честотата на заразените във Видинско, Смолянско, Кърджалийско.

 


Ако данните показват, че заболеваемостта е много висока, епидемиолозите могат да препоръчат удължаване на грипната ваканция за учениците, която е до края на седмицата.

 


Това обаче трябва да се прецени, защото не е мярка, с която може да се прекалява.
Въпрос на лична отговорност и на отговорност на родителите е да се спазват препоръката за ограничаването на обществени мероприятия, припомни Кунчев.