Австралия се приготвя за производството на иРНК ваксини на местно ниво, като за целта ще бъде отпуснато финансиране в размер на 50 млн. австралийски долара.

 

Това съобщиха властите в австралийския щат Виктория, цитирани от Ройтерс.


 

Съоръжението за производство на ваксини, базирани на иРНК технология, ще бъде първото по рода си в южното полукълбо. иРНК технологията се използва във ваксините, разработени от Pfizer и Moderna.

 

Темпът на имунизация в Австралия се забави през този месец, след като правителството ограничи употребата на ваксината на AstraZeneca, която използва различна технология, във връзка с докладваните в Европа редки случаи на проблеми с кръвосъсирването.

 

„Жизненоважно е да можем да разработваме и произвеждаме иРНК ваксини и лекарства на местно ниво, за да гарантираме, че имаме сигурност с ваксините тук, в Австралия, а и в целия ни регион“, посочи в изявление действащият губернатор на щата Виктория Джеймс Мерлино.

 

Европейските страни също започнаха преговори за по-големи количества ваксини срещу Ковид-19 от Pfizer и Moderna, при които досега не са установени по-сериозни нежелани странични ефекти сред приложението им.

 

Понастоящем Австралия може да произвежда само коронавирусната ваксина на AstraZeneca. Здравните власти в страната издадоха препоръка през този месец, съгласно която е добре ваксината да не се прилага при хора на възраст под 50 години.

 

Според местните власти в щата Виктория разходите за изграждане на производственото съоръжение за ваксини могат да нараснат до "стотици милиони долари" и ще мине поне една година преди да бъдат произведени първите дози.

 

Междувременно в щата Виктория бяха разкрити три центъра за масова имунизация, в които хората на възраст над 70 години могат да се ваксинират с AstraZeneca.

 

Въпреки че Австралия се справи много по-добре от много други развити страни по време на пандемията, с около 30 000 регистрирани случаи на Ковид-19 и 910 смъртни случая, до момента в страната са приложени около 1,7 млн. ваксини, което е далеч по-малко от 4-те милиона, които правителството си заложи като цел в края на март.

 

Австралия очаква да получи 40 млн. дози от ваксината на Pfizer до края на тази година, а населението на страната наброява 25 млн. души.