Подалите оставка в кръвните центрове да преосмислят решението си, призова министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

 
„Заплатите на работещите в кръвните центрове и държавните психиатрични болници в страната са увеличени с близо 17% от 1 ноември.“, напомни Десислава Атанасова.
 
Здравният министър заяви, че за 2013 г. тези средства също са гарантирани, като с реализирането на структурни промени е възможно още увеличение на възнагражденията.
 
Почти всички работещи напускат Районния център по трансфузионна хематология във Варна. 38 лекари от общо 55-числения състав са подали предизвестия за напускане заради тежките условия на труд и ниското заплащане.
 
Според Атанасова става дума и за националната сигурност, тъй като без тези служители Варненският център не може да работи.
 
В средата на октомври предизвестия за напускане подадоха и всички лекари и половината от сестрите и лаборантите и в кръвния център в Стара Загора.
 
Предизвестията им изтичат на 16 ноември. Ако до края на седмицата подалите оставка напуснат, работата на лечебните заведения в Сливен, Бургас, Стара Загора и Ямбол ще бъде блокирана.