Ковид-19 успя да очертае още по-ясно сериозните проблеми в здравната ни система, а натискът, който те ще упражняват върху здравеопазването, ще се засилва през идните години.

 

Най-сериозен е проблемът с човешките ресурси и разрешаването му е неотложно. Това посочи Аркади Шарков, здравен експерт, пред телевизия Bulgaria ON AIR.


 

Стъпка към справянето с него е лекарите да бъдат разпределени правилно, което означава да са равномерно разпределени, както по региони, така и по специалности.

 

В България има достатъчно лекари на глава от населението, допълни той, но има краен недостиг на медицински сестри.

 

Съотношението между тях и лекарите е 1:1 в момента, а би трябвало сестрите да бъдат два пъти повече от лекарите.

 

Сериозен проблем е и високата средна възраст на работещите в здравната система медицински сестри, която е около 50 години.

 

За да се разреши този проблем, може да се наложи либерализация на пазара, която да позволи подготовката на повече медицински сестри и дори привличането на кадри от чужбина.

 

"Предвидените средства за здравеопазване през тази година са разделени, както винаги, между здравното министерство и Националната здравноосигурителна каса. От средствата, предвидени за НЗОК, 48% ще бъдат отделени за болнична помощ, което е повече, отколкото се отделя средно в Европа за този аспект", обясни Аркади Шарков.

 

Между 35 и 40% от бюджета за здраве отиват за болнична помощ средно в страните от Европа.

 

Леко нарства делът на средствата за извънболнична помощ, което, според него, трябва да бъде във фокуса на здравната реформа през следващите 10 години.

 

 „Малко по-голяма част от средствата се отделя за извънболничната помощ, отколкото досега. Бюджетът не се различава много на годишна база, но по-голяма разлика се забелязва при субсидиите, що се касае до увеличаване на заплатите, като разпределението на средствата обаче зависи от самите болници“.

 

"Важен казус е какво ще се случи с приходите от здравни осигуровки, тъй като данните на НЗОК показват дефицит, а има и покачване и на броя на лицата, които не са здравно осигурени с около 15%", каза Шарков и добави, че такъв тип липси трябва да се подкрепят от централния бюджет.

 

 „Здравеопазването трябва да бъде разглеждано като инвестиция, от която може да се извлече стопанска полза“.

 

Целия разговор с Аркади Шарков вижте във видеото: