Директорът на болницата в Раднево д-р Мая Узунова е арестувана. Заедно с нея в ареста са още двама служители на лечебното заведение - секретарката и шофьорът ѝ. Под домашен арест е и главната счетоводителка, съобщава Bulgaria ON AIR.


Решението е на Окръжния съд в Стара Загора. Обвинението е за длъжностни престъпления и пране на пари, а сигналът за злоупотреби беше подаден преди дни от кмета на Раднево. Според него четирима служители на здравното заведение, сред които шофьор и секретарка, са получавали петцифрени заплати, докато в същото време лекари и сестри не са вземали месечни възнаграждения. Съмненията са, че раздаваните заплати са над 5000 лв. на човек. 


Миналата седмица прокуратура и ДАНС влязоха в общинската болница в Раднево. Те взеха документи от лечебното заведение. По данни на проверяващите над 1 милион лева са задълженията на многопрофилната болница. Факт е, че служителите там не са взимали заплатите си през последните месеци. Прокуратурата и ДАНС проверяват и сигнала дали хора от администрацията са получавали заплати между 3 и 10 хиляди лева.Припомняме, че в края на миналата седмица лекарите и медицинският персонал започнаха работния си ден със символичен протест пред лечебното заведение. Оказва се, че не са плащани и застраховки за 400 хиляди лева, а предположението е, че няколко души, ръководителят на „Труд и работна заплата“, шофьор и техни приближени, са си отпускали заплати от 3 до 10 хиляди лева 


Управителят на болницата съдейства на проверяващите органи. Твърди, че не е знаела за вероятната злоупотреба. В момента няколко отделения в болницата не работят, предстои сключването на договор със Здравната каса


Очаква се становището на прокуратурата за евентуални злоупотреби, които се предполага, че са извършвани в рамките на поне две години.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала