Въпреки уверенията на Министерство на здравеопазването, че системата за верификация на лекарствата у нас ще бъде въведена плавно и няма да има санкции за закъснелите с включването аптеки, от Камарата на фармацевтите обявиха, че около над 450 аптеки ще затворят за ден. „На 20 февруари няма да отворим - това е сигнален протест и нещо, което до този момент не се е случвало в България“, сподели Антон Вълев от Камарата на фармацевтите пред БНР. Той е категоричен, че протест ще има ако до този ден не бъде проведена обещаната среща със здравния министър Кирил Ананиев и не получат покрепата на правителството.


Вълев уточни, че над 450 аптеки в страната, както и хора, работещи във веригите-аптеки са се включили към днешна дата в символични протести с „жълти жилетки“ на фармацевтите в различни краища на страната. „От години обясняваме, че има проблем с въвеждането на множество регулаторни мерки в рамките на системата за лекарствоснабдяване, но никой не пожела да ни чуе“, обясни фармацевтът и допълни, че системата за верификация е само един от проблемите. „При прилагането на този регламент има един Член 31, който казва, че разходите за системата по верификация се поемат от  производителите, а на българска територия някой е решил, че част от разходите ще се поемат от производителите, а друга част - от аптеките“, подчерта Вълев.


По негови изчисления за да се включи към системата за верификация една аптека – да има софтуер с интернет достъп и необходимия четец, трябва да заплати около 1500 лв. на гише. Според него, това ще бъде проблем за т.нар. малки семейни аптеки, в които „няма компютаризация“. Антон Вълев изрази и крайно мнение, че системата за верификация на лекарства не е достатъчно надеждна. „Системата единствено може да докаже дали опаковката, която държим в ръцете си, е опаковка, която е минала в режим на внос от фирмата, която има търговски права върху него, а не че лекарството е фалшиво“, каза той и допълни, че европейския регламент е изцяло „в защита на интереса на фирмите-производители“ на лекарства.От Национална пациентска организация (НПО) подкрепиха фармацевтите, но и подчертаха, че системата за верификация ще бъде полезна както за тях, така и за всички български граждани. „Тази система на практика ще поставя и проследява всяка една опаковка от момента, в който тя бъде произведена от производителя, до момента, в който тя стигне при конкретния пациент, т.е. пътят - къде е била, къде е преминала, кой я е купил или прекупил, къде е съхранявана. Това ще гарантира на всички европейски граждани, че когато си взимат опаковката от аптеката, тази опаковка съдържа точно това, което пише на нея“, добави д-р Станимир Хасърджиев он НПО.