В Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец – 8 май, аплодисментите са за доброволците, които работят всеотдайно и на първа линия в борбата с COVID-19. Този път празникът е посветен на тях, а хаштагът, с който хората могат да покажат своята признателност е #KeepClapping.


Международният ден на Червения кръст и Червения полумесец се отбелязва в деня на рождението на швейцарския хуманист Анри Дюнан, общественик и писател, носител на първата Нобелова награда за мир и инициатор на създаването на Международния комитет на Червения кръст.


В традиционното си объщение председателя на БЧК акад. Христо Григоров поздрави всички доброволци, членове на хуманитарната организация и партньори и припомни, че международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, основано преди повече от 150 години, има над 14 милиона доброволци.


 

"И в този ден, те са на първа линия в борбата с разпространението на пандемията COVID_19, като предоставят медицинска помощ, психосоциална подкрепа, работят в извънредни ситуации, помагат на най-уязвимите групи на обществото. Доброволците са мерило за най-висока нравственост и отговорност, илюстрация на основополагащия принцип на нашето движение – доброволността“, подчерта акад. Григоров. 


Повече от 142 години БЧК изпълнява своя хуманитарен мандат и своята спомагателна роля в помощ на държавата и работи усилено за закрила и подпомагане на уязвими групи граждани, за опазване на тяхното достойнство. В момента БЧК осъществява мащабна кампания в подкрепа на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и на Министерство на здравеопазването за справяне с епидемиологичната обстановка.


„Това е поредният хуманен акт пред лицето на страданието, а успехът на кампанията е доказателство за наличието на висока социална отговорност у българина, на съпричастност, човеколюбие и благородство, на доверие към Българския Червен кръст.


„Българският Червен кръст има безценен капитал – младите червенокръстци, на които изказвам дълбока благодарност за тяхната отдаденост на най-хуманната кауза“, допълни в председателя на организацията акад. Христо Григоров.