В сряда, 14 февруари, информационни картички и презервативи ще получат посетителите на големи търговски центрове в София като част от кампанията “Важно е да знаеш! Човешко е да общуваш!”, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Инициативата е част от втория етап на националната АНТИСПИН кампания, която има за цел да повиши информираността на широката общественост и в частност младите хора за начините, по които се предава вируса на СПИН.

В Деня на влюбените, представители на неправителствените организации ще раздават материали за кампанията “Важно е да знаеш! Човешко е да общуваш!” в големите търговски центрове в София – “Sky City” и “City Center Sofia”.
“Mall of Sofia” пък ще подкрепи инициативата като разлепи информационни плакати на територията си.
В интервала от 13 до 20 часа клиентите на търговските центрове ще имат възможност да получат презерватив и картичка, които ще им напомнят, че кондомът е начина да бъдем отговорни към собственото си здраве и това на партньора.

В кампанията “Важно е да знаеш! Човешко е да общуваш!” се включват и трите ледените пързалки в София, където всеки закупил билет ще получи информационна картичка.
Презервативи в Деня на влюбените ще се раздават и в големи заведения и клубове.

Във връзка с втория етап на кампанията бяха отпечатани и разпространени 300 000 информационни картички, а още 160 000 се разпространяват чрез безплатния културният гайд “Програмата” в градовете София, Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора.
7000 плаката с мотото и посланията на кампанията са разлепени в централните части и около университетите в столицата, а за инициативи на регионално ниво ще бъдат предоставени повече от 375 000 презервативи.

Информационната АНТИСПИН кампания “Важно е да знаеш! Човешко е да общуваш!” започна през месец ноември миналата година и преминава през три етапа, свързани с датите 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН, 14 февруари – Ден на влюбените и третата неделя на месец май – Световен ден на съпричастност към засегнатите от СПИН. Тя се организира по инициатива на Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването, Програмата на ООН за борба срещу ХИВ и Коалиция “АНТИСПИН”.