700 000 души стават жертва на антибиотична резистентност всяка година в световен мащаб.
 
По данни на The Review on Antimicrobial Resistance UK e възможно през 2050 г. броят на жертвите вследствие на инфекции с резистентни микроби да достигне 10 000 000 годишно – повече, отколкото са жертвите на рака в момента.
 
Данните бяха оповестени на конференция на Националния център по заразни и паразитни болести, организирана по повод Световната седмица, посветена на отговорното прилагане на антибиотици и Европейския ден на антибиотиците.
 
На събитието присъстваха зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски, доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България, зам.-председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Христо Даскалов, зам.-изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Тенчо Тенев и управителят на Бул Био д-р Любомир Димитров. 
NEWS_MORE_BOX
 
По данни на Националния център по заразни и паразитни болести у нас близо 80% от антибиотиците се прилагат в извънболничната помощ, но липсва контрол дали медикаментите се предписват правилно. 
 
В същото време в българските болници се изписват три пъти повече антибиотици, отколкото в развитите европейски държави и се наблюдава тенденция за увеличаване на резистентността. 
 
„България е на средноевропейско ниво по отношение на антибиотичната резистентност, но ситуацията може да се влоши заради продължаващите случаи на неправилна употреба на антибиотици и лоша хигиена в болниците. Тревожен е фактът, че повишената резистентност засяга както бактериите, причиняващи особено опасни инфекции като антракс и бруцелоза, появили се това лято у нас, така и причинителите на грип, хепатит и ХИВ”, заяви националният консултант по микробиология професор д-р Тодор Кaнтарджиев.
 
Антибиотичната резистентност е една от най-големите заплахи за човешкото здраве и може да засегне хора от всякаква възраст навсякъде по света.
 
Възниква по естествен път, но неправилната употреба на антибиотици при хора и животни може значително да ускори процеса. Все повече болести са трудно податливи на антибиотично лечение, тъй като използваните медикаменти са все по-неефективни.