Защо антибиотичната резистентност е глобален проблем, какво ускорява възникването ѝ и кои са най-сериозните заплахи за хората са само част от темите, които ще бъдат дискутирани по време на Световната седмица за осведоменост и отговорно прилагане на антибиотиците у нас. Събитието ще събере водещи специалисти от офиса на Световната здравна организация (СЗО) в България и Националния център по заразни и паразитни болести между 12 и 18 ноември в София.


Днес антибиотичната резистентност е навсякъде и има потенциала да засегне всеки, независимо от възраст и държава. Много от постиженията в медицината от миналия век могат да бъдат загубени в следствие на нарастващата антибиотична резистентност. Лечими в миналото инфекциозни заболявания отново се превръщат в глобален проблем. Всяка година само в САЩ 2 млн. души са засегнати от сериозни инфекции, причинени от бактерии резистентни към един или повече антибиотика. Тревожните данни на СЗО сочат, че 23 000 души умират от инфекции, причинени от резистентни бактерии. Основна причина за това е нерегламентираната и масова употреба на антибиотици и самолечението от страна на пациентите, смятат специалистите.


Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кaнтарджиев, д-р Скендер Сила от Световната здравна организация в България, доц. Михаил Околийски - експерт „Обществено здраве“ в българския офис на СЗО и доц. д-р  Иван Иванов - завеждащ Националната референтна лаборатория „Kонтрол и Mониториране на Aнтибиотичната Резистентност” са само част от лекторите в инициативата. В рамките на Световната седмица за осведоменост и отговорно прилагане на антибиотиците те ще говорят за проблема като глобална заплаха, както и за причините и поведението довело до това. Ще бъдат представени нови данни от проучване в ЕС за съвременните аспекти и социална тежест на антимикробната резистентност, както и ще очертаят общата мисия на лекари, пациенти и институции за рационалната антибиотична употреба при децата.