Преди дни в Министерството на здравеопазването е постъпил анонимен сигнал за нарушения, след което звеното „Вътрешен одит“ е извършило проверка в УСБАЛО. Това стана ясно по време на дискусията "Отчет за ръководството и дейността на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО) от септември 2017 г. до юли 2022 г.”, която постави д-р Стефан Константинов в публичното пространство след като беше сменен от поста изпълнителен директор на болницата от здравния министър. Към момента временно е назначен проф. д-р Панайот Куртев до провеждането на конкурс. 


"Причината за проверките е личен сигнал, който се твърди, че е на академичния състав. Злоупотребено е с тези думи. Единият, който е подал сигнал, е този, с който се явихме на конкурс и загуби и сега той е директор. Той казва: той не става, сложете ме мен", твърди д-р Константинов.

 


“Вчера Министерството на здравеопазването много ме улесни, защото публикува "тежките ни прегрешения", заяви д-р Стефан Константинов по време на кръглата маса, която се проведе в Българската телеграфна агенция (БТА). На нея присъстваха и заместник-директорът на УСБАЛО д-р Чавдар Маринов и главаната медицинска сестра Биляна Огнянова.

 

"През 2017 г. поех болницата, която беше с дългове, а миналата година болницата завърши с над половин милион лева печалба. 

 

Няма просрочени задължения към днешна дата, въпреки високите цени на консумативи. През всички години заплатите са се повишавали. 

 

Пациентите на болницата не са намалели, като през миналата година са били изписани над 12 хиляди болни. Инвестициите, които сме правили през миналата година, са близо един милион лева собствени средства. 

 

За пет години няма нито един уволнен, назначени са доста млади хора. Пенсионирани са някои от колегите, но мисля, че хора на 75-годишна възраст трябва да се пенсионират", категоричен бе бившият директор на УСБАЛО.

 

Той уточни, че още на 2 февруари 2022 г. тази година ръководството на болницата е получило писмо за проверка от звеното "Вътрешен одит" към Министерството на здравеопазването. 

 

През април 2022 г. е започнала и проверка на Изпълнителната агенция "Медицински одит". Болницата е проверявана и от полиция, прокуратура и др., допълни бившият директор на УСБАЛО д-р Стефан Константинов.