Въпреки проблемите, в които е потънало българското здравеопазване, у нас има добри медицински практики и добра медицина. Това е крайната оценка на председателя на  Българската болнична асоциация Андрей Марков часове преди да бъдат обявени финалистите в класацията „Най-добрите болници“.


Днес в 17 ч. Investor Media Group и Българската болнична асоциация ще представят резултатите от мащабното независимо проучване, което класира най-добре представящите се болнични заведения в страната.


Пред БНР Андрей Марков обясни, че без да дели болниците на частни и държавни, проучването проследява какви са предлаганите условия и качеството на медицинските услуги. Основното затруднение пред всички участници е свързано с финансовия модел в системата, затова е нужна промяна.„Средствата, които влизат в системата, са недостатъчно. Имаме забележки, разбира се, и критики към начина на управление на тези средства, но това са половината от публичните средства, които би следвало да ползва нашето общество. Това е най-големият проблем и от там произтичат и останалите във финансирането на различните категории медицински специалисти в системата. Според мен няма никакво значение, дали болниците са създадени с държавни средства или с частни капитали, важното е моделът да работи еднакво за всички. Когато пациентите търсят помощ, те не се вълнуват от това каква е собствеността на болницата, а търсят най-добрите специалисти, медицински практики и модерна апаратура“.


Класацията  „Най-добрите болници“ представлява ранкинг на болниците в България и цели да даде ясна информация на потребителите за качеството на услугите, които могат да получат в различните болнични заведения, в отделните региони и да подпомогне пациентите бързо и лесно да се ориентират и направят информиран избор, когато търсят най-подходящото и добро решение за конкретен здравословен проблем.


За първи път ще бъдат отличени най-добрите лечебни заведения в специализациите кардиология, ортопедия, УНГ, АГ, педиатрия, онкология и хирургия. Основни показатели, които ще бъдат взети предвид при ранкирането ще са и технология, персонал и качество на услугите.